SAD
0

Sudija Vrhovnog suda Paul Stevens najavio povlačenje

FENA
Paul Stevens (Foto: AP)
Paul Stevens (Foto: AP)
Sudija američkog Vrhovnog suda John Paul Stevens u petak je zvanično najavio da će se povući s tog položaja do oktobra, čime predsjedniku Baracku Obami daje vremena da odredi njegovog nasljednika.

U pismu Obami, kome se obratio sa "moj dragi gospodine predsjedniče", Stevens je napisao da se povlači jer je zaključio da bi bilo "u najboljem interesu Vrhovnog suda" da njegov nasljednik bude imenovan i potvrđen ranije.

Sudija Steven će uskoro napuniti 90 godina. Sudije Vrhovnog suda, koje na tom mjestu ostaju doživotno, predlaže predsjednik, ali ih potvrđuje Senat, u kome Obamina demokratska stranka ima većinu.

Bijela kuća već neko vrijeme razmatra potencijalne kandidate za upražnjeno mjesto koji je već ranije pominjao mogućnost odlaska.

Najčešće se pominju tri imena, od kojih su prva dva ženska - Elena Kagan, Dayan Wood i Merrick Garland.

Obama je u dvije godine koliko je na funkciji već imao prilike da imenuje jednog sudiju, Soniu Sotomayor, prvu latinoamerikanku u redovima Vrhovnog suda.

Sudija Stevens je u Vrhovnom sudu od 1975. godine, gdje ga je predložio republikanski predsjednik Gerald Ford.

Tada je smatran za nekog ko pripada političkom centru, ali se Stevens u međuvremenu pokazao kao liberal, prije svega na polju ljudskih prava i prava manjina.