Saudijska Arabija
0

Sudija tražio da doktori okrivljenog paraliziraju

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sudija iz Saudijske Arabije pitao je doktore iz različitih bolnica da li bi bilo moguće da muškarcu kojeg je sud proglasio krivim oštete kičmenu moždinu i tako ga učine nepokretnim, u znak odmazde za napad na 22-godišnjeg Abdul-Aziza al-Mutairija, koji je ostao bez noge i paraliziran.

Uposlenici jedne od bolnica u Tabuku, gradu na sjeverozapadu Saudijske Arabije, navodno su sudiji objasnili da je moguće oštetiti kičmenu moždinu okrivljenoga, ali bi za tu operaciju morali pronaći opremljeniju bolnicu.

Saudijske novine izvijestile su da je bolnica u glavnom gradu Rijadu odbila paralizirati osuđenika iz etičkih razloga.

U kopiji medicinskog izvještaja starog šest mjeseci bolnice Kralj Khaleda u Tabuku, do kojih je došao "Associated Press", piše da bi se povrede iste kao kod oštećenog Al-Mutairija mogle postići korištenjem nervnih stimulansa te zatvorenika trajno paralizirati oštećujući mu kičmu.

Brat povrijeđenog izjavio je da se sudija raspitivao o mogućnosti da paraliziraju okrivljenika u barem dvije bolnice te je tražio i stručno mišljenje doktora.

Khaled al-Mutairi (27) ogorčen je što je napadač na njegovog brata osuđen na samo 14 mjeseci zatvora. Napadač će uskoro odslužiti sedam mjeseci kazne, nakon čega će biti uslovno pušten, a već je pronašao i posao, i to kao učitelj.

"Mi samo želimo da se ispune prava koja su nam zagarantirana islamskim zakonom", rekao je Khaled. "Nema boljih riječi od Božijih, 'oko za oko'".

U Sadijskoj Arabiji provodi se čvrst islamski zakon, čije su kazne ponekad zasnovane na starom islamskom kodeksu "oko za oko", ali ih kralj Abdullah ipak pokušava ublažiti.