Svijet
6

Sudija na laptopu igrao pasijans tokom Breivikovog svjedočenja

FENA
Suđenje norveškom masovnom ubici Andersu Behringu Breiviku iz dana u dan privlači pažnju svjetskih medija.

Breivik gotovo svakodnevno sjeda pred peteročlano sudsko vijeće koje će odlučiti je li 22. jula prošle godine kada je u dva napada ubio 77 osoba 33-godišnji anti-islamist bio uračunljiv ili ne, a čini se, kako je nekima od članova tog istog vijeća suđenje već dosadilo, i dokazi koji im se izlažu kao da uopće nisu bitni.

Tako je tokom ročišta, u utorak dok je Breivik pričao o "strašnim" napadima muslimana na njega tokom djetinjstva, član sudskog vijeća Ernst Henning Eielsen na svom laptopu igrao pasijans.

Eielsen nije negirao igranje igrica na laptopu jer je na snimci objavljenoj u norveškim medijima vrlo jasno vidi kako se zaigrao, a glasnogovornica suda pokušala je spasiti situaciju tvrdeći kako svaki od sudaca pažljivo prati suđenje, ali eto "postoje različiti načini koncentracije".

Tokom ročišta u utorak Breivik se, prenosi BBC, prisjetio kako mu je kao sedmogodišnjaku otac prijatelja Turčin uništio bicikl te kako ga je kao 15-godišnjaka pakistanski vozač ošamario jer je pravio gluposti tokom vožnje podzemnom željeznicom.