Svijet
0

Sudbina Ahtisaarijeva prijedloga

FENA
Glavni pregovarač UN-a o statusu Kosova Martti Ahtisaari trebao bi u petak 2. veljače u Beogradu i Prištini predstaviti svoj prijedlog za konačni status Kosova, a mediji u Srbiji i na Kosovu bave se nagađanjima o sudbini Ahtisaarijeva prijedloga koji navodno predviđa uvjetnu neovisnost Kosova uz međunarodni nadzor.

Predstavnik srbijanske vlade za medije Srðan Ðurić pozvao je u utorak posebnog izaslanika UN-a u pregovorima o Kosovu Marttija Ahtisaarija da objasni zašto prijedlog rješenja za status Kosova donosi u Beograd prije formiranja nove vlade.

"Postoji li neki sličan primjer u demokratskoj Europi na koji se Ahtisaari može pozvati ili se on isključivo orijentirao na presedane i pokuse kada je u pitanju Srbija", rekao je Ðurić a prenose beogradski mediji.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ranije je već izjavio da se neće sastati s Ahtisaarijem. Za sada je samo ured srbijanskog predsjednika Borisa Tadića priopćio da su članovi njegova pregovaračkog tima spremni za taj susret.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" objavio je u utorak da se Kontaktna skupina usuglasila o budućim koracima za Kosovo, prvenstveno o odgodi donošenja rješenja za sredinu godine i da će zapadni diplomati sljedeća dva mjeseca pokušati uvjeriti srbijanske dužnosnike da prihvate prijedlog Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova.

"Koha ditore" također piše da su predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica preko ruskih posrednika primili Ahtisaarijev prijedlog koji je navodno "naljutio" Koštunicu pa je odbio sastati se s Ahtisaarijem.

Prištinski list također navodi da je Rusija zahvaljujući odluci "o fiktivnoj odgodi rješenja o statusu Kosova" odustala od veta na Ahtisaarijev prijedlog u Vijeću sigurnosti. Ruski dužnosnici su ranije tvrdili da će iskoristiti pravo veta ukoliko prijedlog ne bude zadovoljavao i srpsku stranu.

Beogradske "Večernje novosti" pišu u utorak da je u sklopu Kontaktne skupine podijeljen posao oko Kosova te da je Washington dobio zadaću "naći rješenje s Rusijom, a EU omekšati Srbiju da prihvati novi status Kosova".

Jedan dužnosnik američke administracije koji je želio ostati anoniman izjavio je za "Večernje novosti" da je "Washington već ponudio Rusiji bjanko papir da napiše što želi za uzvrat po pitanju izglasavanja nove rezolucije o Kosovu u Vijeću sigurnosti i da su SAD spremne učiniti ustupak Rusiji na Kavkazu, odnosno Gruziji".