Svijet
0

Sudarili se vozovi u Indoneziji, mnogo mrtvih

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U blizini grada Pemalanga u Centralnoj Javi dogodio se sudar vozova u kojem je život izgubilo najmanje 35 ljudi, a veliki je broj povrijeđenih, saznaje BBC.

Sudar se dogodio jutros prije zore, kada je voz iz glavnog grada, Jakarte, udario u drugi voz koji je stajao na stanici Petarukan.

Zvaničnici su objavili da je sudar najvjerovatnije uzrokovala greška u sistemu signaliziranja.

Incidenti s vozovima u Indoneziji su česti, a najčešći uzroci su ljudski faktor, loše održavanje željezničke pruge i kompletna infrastruktura.

Voz iz Jakarte je u trenutku sudara vozio prema Surabayi i kretao se veoma brzo. Najviše mrtvih i povrijeđenih bilo je u tri njegova vagona, koja su se od siline udara prevrnula.

Najmanje 40 osoba prijavilo je povrede, najviše lomove ruku i opekotine. Nekima od njih pomoć je pružena na mjestu nesreće, a drugima u bolnici.

"Sumnjamo da je nesreću uzrokovala greška u sistemu upravljanja saobraćajem", objasnio je glasnogovornik nacionalne policije, Iskandar Hasan.

Glasnogovornik ministarstva saobraćaja, Bambang Ervan, dodao je: "Moguće je da je u pitanju mehanička greška. Provjeravamo sve kako bismo vidjeli da li su signali o parkiranom vozu ispravno radili."

U junu je na istoku Jave šest osoba izgubilo život u sudaru vozova.