Krive jedni druge
20

Sudarila se oklopna američka i ruska vojna vozila u Siriji, povrijeđeno nekoliko vojnika

D. B.
Ruska i američka vlada se međusobno okrivljuju za sudar između njihovih oklopnih vojnih vozila na sjeveroistoku Sirije.

Snimak sudara je objavila ruska internet stranica Rusvesna.su, a prikazuje kretanje ruskog vozila u konvoju u pustinji te sudar s američkim oklopnim vozilima. Rusi tvrde da su Amerikanci ometali patrolu, a u sudaru su povrijeđena četiri američka vojnika.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je ranije obavijestilo američku vojsku o planiranoj patroli.

"Uprkos tome, došlo je do kršenja postojećih dogovora, američki naoružani vojnici su pokušali blokirati rusku patrolu. Ruska vojna policija je poduzela potrebne mjere da spriječi incident i nastavi obavljati misiju koju je dobila", saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Nacionalno sigurnosno vijeće Bijele kuće je saopćilo da je rusko vozilo udarilo u američko vozilo te da je prouzrokovalo povrede kod posade.

SAD imaju oko 500 vojnika u regiji u kojoj se dogodio incident, a njihov zadatak je da spriječe prijetnju koju predstavlja teroristička grupa IDIL.

Incident se dogodio u srijedu tokom redovne američke sigurnosne patrole nedaleko od Dayricka.

"Nesigurni i neprofesionalni potezi poput ovog predstavljaju kršenje protokola na koje su se obavezale SAD i Rusija u decembru 2019. godine", saopćilo je pomenuto vijeće.

Rusija pruža veliku pomoć snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u borbi protiv različitih pobunjeničkih grupa.