WikiLeaks
0

Sudanski predsjednik pronevjerio devet milijardi dolara od nafte

FENA
Omar al-Bashir (Foto: AFP)
Omar al-Bashir (Foto: AFP)
Sudanski predsjednik Omar al-Bashir pronevjerio je devet milijardi dolara iz prihoda od nafte u svojoj zemji i taj novac stavio u britanske banke, navodi se u američkoj diplomatskoj noti koju je u subotu objavio WikiLeaks.

U dokumentu se citira tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo kao izvor informacija, prenio je AFP.

Tužitelj na kojeg se poziva američka nota smatra da bi se sume koje je poronevjerio sudanski predsjednik mogle popeti na devet milijardi dolara i da bi otkriće te prakse "moglo promijeniti stav sudanskog javnog mnijenja" prema njemu.

U dokumentu se tvrdi da bi britanska Lloyds Banking Group mogla znati šta je bilo s novcem. Banka je demantirala da ima bila kakav odnos sa sudanskim predsjednikom.

Međunarodni kazneni sud je u martu 2009. godine izdao međunarodni nalog za hapšenje Omara al-Bashira zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Darfuru, zapadnoj sudanskoj regiji. Sud je ove godine dodao optužbu za genocid.

U građanskom ratu u Darfuru koji je počeo 2003. godine bilo je 300.000 mrtvih i 2,7 miliona raseljenih, prema podacima UN-a. Khartum govori o 10.000 mrtvih.