Svijet
0

Sudanski avioni s bojama UN-a bombardiraju Darfur

FENA
Sudanska vlada koristi avione na kojima su boje Ujedinjenih nacija da bi bombardirala Darfur, objavio je u srijedu New York Times, pozivajući se na povjerljiv izvještaj UN-a.

Sudan je odgovoran i za kršenje rezolucija UN-a jer u avionima prevozi oružje u ovu regiju, naveo je isti izvor.

Fotografije prikazuju jedan sudanski avion na kojem su sudanske boje zamijenjene oznakama UN na krilima, piše New York Times.

Ovaj i još neki avioni korišteni su za bombardiranje sela i za prevoz tereta u Darfur, gdje je nasilje izazvalo humanitarnu krizu, pišu ove novine.

Izvještaj UN-a dobijen od jednog diplomata iz zemlje članice Vijeća sigurnosti navodi kako su pobunjenici u Darfuru priznali da su krivi za kršenje rezolucija UN-a i humanitarnih propisa. Tekst preporučuje pooštravanje embarga na oružje namijenjeno Sudanu.

UN i Afrička unija završili su u utorak u New Yorku dvodnevne razgovore o Darfuru vršeći pritisak na Sudan da hitno izvrši svoju obavezu o raspoređivanju 3.000 pripadnika UN-a u ovoj sudanskoj pokrajini.

Već četiri godine traje građanski rat u Darfuru između pobunjenika iz redova lokalnog crnačkog stanovništva i arapskih milicajaca Džandžavida potpomognutih sudanskom vojskom. U ratu je ubijeno oko 200.000 ljudi, a dva miliona stanovnika su raseljeni, prema podacima UN-a koje Sudan osporava tvrdeći da je samo 9.000 mrtvih.