Svijet
0

Sudan: Šibanje za britansku učiteljicu zbog imena plišanog medvjedića?

Sarajevo-x.com
Gillian Gibbons (54) mogla bi dobiti 40 udaraca šibom jer je tokom nastave jednog medvjedića nazvala Muhamed. Prema zakonima u Sudanu - gdje Gibbons radi, korištenje imena poslanika Muhameda u "neprimjerene" svrhe kažnjivo je po šerijatu.

Učiteljica iz Velike Britanije koja radi u Sudanu, mogla bi odležati kaznu od 6 mjeseci ili dobiti 40 udaraca šibom jer je tokom nastave dala nazvati plišanog medvjedića Muhamed, izvijestio je BBC.

Gillian Gibbons je nakon ispitivanja napustila policijsku stanicu, a mnoge religijske grupe smatraju da bi joj trebalo biti suđeno prema vjerskim zakonima jer je vrijeđala islam i poslanikovo ime.

Gibbons je zaposlena u Unity High School, jednoj od škola koju pohađaju djeca dobrostojećih porodica iz Sudana. Škola će do januara biti zatvorena jer vlasti strahuju od mogućeg napada islamskih ekstremista.

Ime medvjedića su pak, tokom nastave, izglasala djeca jer je to ime veoma popularno među muškom populacijom. Djeca su mogla birati između imena Abdullah, Hassan i Muhamed, ali s obzirom da se mnogo sedmogodišnjih dječaka u razredu zove poput poslanika, djeca su odabrala posljednje navedeno ime.

Prema policijskom izvještaju, neki su se roditelji navodno požalili na ovaj način predavanja i učenja Gibbons te su zatražili da se ona odstrani iz škole i sa nastave, ali direktor škole medijima je izjavio da se niko od roditelja ili nastavnika nije požalio na ovu učiteljicu.