Svijet
0

Sudan razoružava vojnike iz građanskog rata

FENA
Foto: AFP/Albany Associates/File
Foto: AFP/Albany Associates/File
Sudan je započeo razoružavanje 180.000 vojnika, čime je počela primjena plana demobilizacije predviđenog mirovnim sporazumom iz 2005. godine kojim je okončan najduži građanski rat u Africi.

Rat između sjevera i juga trajao je punu 21 godinu i u njemu je živote izgubilo oko dva miliona ljudi, podsjetila je agencije Reuters.

Tokom ceremonije kojom je počela kampanja što je podržavaju Ujedinjene nacije, 15 vojnika sa sjevera i juga predalo je u utorak svoje oružje u zamjenu za novac i hranu.

Finansiranje dugo odgađanoga programa, koji treba da olakša povratak civilnom životu desecima hiljada pripadnika vojske i milicije, međutim, još predstavlja problem.

Od 297 miliona eura potrebnih tokom slijedeće četiri godine za finansiranje programa razoružanja, demobilizacije i reintegracije, Japan i Francuska su do sada donirali nešto malo više od 16 miliona.

Obje zaraćene strane iz građanskog rata saglasile su se da smanje broj vojnika nakon mirovnog dogovora iz 2005. godine, kojim su predviđeni i nacionalni izbori ove godine, kao i referendum o otcjepljenju juga 2011.

Veliki dijelovi Sudana još uvijek su puni oružja, što je rasplamsalo stare plemenske sukobe dovodeći do nesigurnosti na naftom bogatom jugu ove najveće afričke zemlje.

Na jugu su učestali napadi naoružanih osoba onemogućili humanitarne operacije i otjerali investitore.

Zvaničnici iz južnih oblasti zemlje strahuju da bi se mnogi bivši vojnici zbog nedostatka posla i novčane pomoći mogli vratiti nasilju.