Ratni zločini
2

Sudan bivšeg predsjednika šalje u Haag, tereti ga za genocid

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sudan bi mogao poslati bivšeg čelnika Omara al-Bashira i ostale osumnjičene u Den Haag na suđenje pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), ali će ta odluka trebati odobrenje vojnih i civilnih vladara zemlje, saopćio je u ponedjeljak sudanski ministar informisanja.

"Jedna mogućnost je da predstavnici ICC-a dođu ovdje, tako da će se oni pojaviti pred ICC-om u Khartoumu ili će možda biti stvoren hibridni sud, možda oni budu poslani i u Den Haag. O tome će se raspravljati s ICC-jem", izjavio je ministar informisanja Faisal za Reuters.

Sudanske vlasti objavile su prošle sedmice da su pristale da se Bashir i trojica ostalih osumnjičenika pojave pred ICC-a, ne pružajući detalje kako bi se to moglo desiti.

Bashira, koji se nalazi u zatvoru u Khaartoumu otkako je svrgnut u masovnim protestima prošle godine, traži ICC zbog navodnih ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti u sudanskoj nemirnoj regiji Darfur.

Bashirov advokat izjavio je da bivši predsjednik odbija svaki kontakt s ICC-jem jer je to "politički sud".

Tri različite opcije sudskog procesa ICC-a bit će temom rasprave s delegacijom ICC-a čija se posjeta očekuje u Khartoumu, kazao je Salih.