Svijet
0

Sudac odredio Libbyju zatvor tokom žalbenog postupka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Savezni sudac u Washingtonu u četvrtak je odlučio da se Lewis "Scooter" Libby, bivši šef kabineta potpredsjednika SAD-a, mora javiti na odsluženje kazne zatvora dok traje žalbeni postupak na presudu kojom je proglašen krivim za krivokletstvo i ometanje pravde.

Libbyjevi branitelji tražili su odgodu odluke, ali im je sudac Reggie Walton odredio 10 dana za žalbu, a ako ona bude odbijena, Libby bi za nekoliko sedmica trebalo da se javi u zatvor.

Osuđen je na dvije i po godine zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dolara, zbog laganja pod prisegom i opstruiranja istrage o tome ko je iz Bijele kuće godine 2003. otkrio identitet tajne agentice CIA-e Valery Plame.

Na početku saslušanja u četvrtak sudac Walton kazao je kako je primio određeni broj "uznemirujućih, ljutitih i zlonamjernih" telefonskih poziva i poruka s prijetnjama njemu i obitelji, ali da one neće utjecati na odluku.

Libbyjevi branitelji najavili su kako će od prizivnog suda tražiti da hitno odgodi izvršenje presude, te kako će zahtijevati i uključenje Vrhovnog suda, jer u dijelu žalbe osporavaju ovlasti posebnog tužitelja Patricka Fitzgeralda da optuži njihovog klijenta.

Libbyjeve pristalice, prenosi Hina, pozvale su predsjednika Georgea W. Busha da s predsjedničkim pomilovanjem poštedi zatvora bivšeg visokog dužnosnika Bijele kuće, no on je za sada to otklonio, kazavši kako želi da pravosuđe predmet dovede do kraja.