Svijet
0

Sud zabranio štrajk vozovođa u Berlinu

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Sud za radne sporove u Nuernbergu zabranio je u srijedu Sindikatu njemačkih vozovođa (GDL) štrajk u teretnome i u putničkom prometu sve do kraja sezone godišnjih odmora.

"Štrajk željezničara u toku turističke sezone nanio bi nesagledivu štetu njemačkom gospodarstvu, tako da su ciljevi štrajka i njegove posljedice u velikom nesrazmjeru", stoji u saopćenju suda u Nuernbergu.

Privremena mjera zabrane štrajkova na snazi je do kraja turističke sezone, odnosno do 30. septembra.

Time je zabranjen štrajk u teretnom prometu koji je GDL najavio već za četvrtak te u putničkom prometu koji je trebalo da počne u ponedjeljak.

GDL je najavio tužbu na donesenu presudu, ali je istovremeno najavio da će poštivati zabranu "iako je ona pravno upitna".

"Idemo u reviziju i nadamo se da će sud o tomu odlučiti isto tako brzo kao što je odlučio i o zabrani", rekao je predsjednik GDL-a Manfred Schell.

Obje strane u tarifnom sukobu, Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) i GDL, najavile su istovremeno da su spremne prihvatiti posrednika u rješavanju sukoba.

GDL, koji zastupa samo 12.000 od 220.000 zaposlenih na željeznici, traži povećanje plaća za vozovođe od 31 posto i zasebni tarifni ugovor.

Uprava Deutsche Bahn GDL-u nudi 4,5 posto veće plaće te striktno odbija ponudu zasebnog tarifnog ugovora.

Najavljeni štrajk izazvao je paniku među pet miliona putnika koliko ih svakodnevno koristi usluge njemačkih željeznica a nakon što je Udruga putnika u željezničkom prometu (Pro-Bahn) putnicima preporučila alternativna prijevozna sredstva, njemačkim iznajmljivačima automobila je ponestalo vozila.

Deutsche Bahn je prema vlastitim navodima, prenosi Hina, već izgubila nekoliko miliona eura jer su mnogi u strahu od štrajka odustali od putovanja željeznicom.