{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud za ljudska prava osudio Austriju zbog Jehovinih svjedoka

F
3.8.2008. u 12:28
0
7
Sud za ljudska prava osudio Austriju zbog Jehovinih svjedoka
0
Sud za ljudska prava osudio Austriju zbog Jehovinih svjedoka
Evropski sud za ljudska prava osudio je Austriju zbog kršenja slobode vjere i diskriminacije, na osnovu tužbe koje su podnijeli pripadnici vjerske sekte Jehovini svjedoci.
Jehovini svjedoci su, u borbi da budu priznati kao zvanična vjerska zajednica, podnijeli tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu, koju su sada dobili.

Sudije su sa većinom od šest prema jedan, ocijenile da austrijske vlasti krše odredbu Konvencije o ljudskim pravima u kojoj je zapisana sloboda vjera, time što odbijaju 20 godina da priznaju Jehovine svjedoke kao pravno lice.

Austrija je time, kako se navodi u presudi, prekršila i odredbu o zabrani diskriminacije, pošto su Jehovini svjedoci tretirani drugačije od ostalih vjerskih zajednica.

Jehovini svjedoci su 1978. podnijeli zahtjev za priznavanje kao vjerska zajednica, a tek 1998. im je Austrija odobrila taj status, ali bez prihvatanja pravnog aspekta tog statusa.

Jehovini svjedoci su dosad priznati kao zvanična vjerska zajednica u Nemačkoj, Italiji i Mađarskoj. Jehovini svjedoci su hrišćanska vjerska zajednica koja je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 1870-ih.

Sljedbenici ove zajednice su 1931. usvojili naziv Jehovini svjedoci kojim su željeli da se predstave kao današnji pravi hrišćani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: