{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud za ljudska prava osudio Austriju zbog Jehovinih svjedoka

F
3.8.2008. u 12:28
0
7
Sud za ljudska prava osudio Austriju zbog Jehovinih svjedoka
0
Sud za ljudska prava osudio Austriju zbog Jehovinih svjedoka
Evropski sud za ljudska prava osudio je Austriju zbog kršenja slobode vjere i diskriminacije, na osnovu tužbe koje su podnijeli pripadnici vjerske sekte Jehovini svjedoci.
Jehovini svjedoci su, u borbi da budu priznati kao zvanična vjerska zajednica, podnijeli tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu, koju su sada dobili.

Sudije su sa većinom od šest prema jedan, ocijenile da austrijske vlasti krše odredbu Konvencije o ljudskim pravima u kojoj je zapisana sloboda vjera, time što odbijaju 20 godina da priznaju Jehovine svjedoke kao pravno lice.

Austrija je time, kako se navodi u presudi, prekršila i odredbu o zabrani diskriminacije, pošto su Jehovini svjedoci tretirani drugačije od ostalih vjerskih zajednica.

Jehovini svjedoci su 1978. podnijeli zahtjev za priznavanje kao vjerska zajednica, a tek 1998. im je Austrija odobrila taj status, ali bez prihvatanja pravnog aspekta tog statusa.

Jehovini svjedoci su dosad priznati kao zvanična vjerska zajednica u Nemačkoj, Italiji i Mađarskoj. Jehovini svjedoci su hrišćanska vjerska zajednica koja je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 1870-ih.

Sljedbenici ove zajednice su 1931. usvojili naziv Jehovini svjedoci kojim su željeli da se predstave kao današnji pravi hrišćani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: