Živio u egzilu
12

Sud u Turskoj osudio opozicionog novinara na 27 godina zatvora zbog terorizma i špijunaže

V. K.
Can Dundar (Foto: EPA-EFE)
Can Dundar (Foto: EPA-EFE)
Istanbulski sud osudio je novinara Cana Dundara, na više od 27 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu i pomaganje terorističkoj organizaciji.
Sud u Istanbulu u srijedu je Dundara proglasio krivim za "pribavljanje tajnih dokumenata za špijunažu" i "svjesno i voljno pomaganje terorističkoj organizaciji čiji nije bio član". U ovom slučaju turski sud okarakterisao je organizaciju Fetullaha Gulena kao terorističku. Zbog toga, turski sud ga je osudio na ukupno 27,5 godina zatvora. Dundarovi advokati nisu prisustvovali ročištu u znak protesta te su izjavili kako su u ovom slučaju prekršena pravila pravičnog suđenja i nepristrasnosti.

Dundaru, bivšem glavnom uredniku opozicionih novina Cumhuriyet, sudilo se za priču iz 2015. godine gdje je turska obavještajna služba optužena za ilegalno slanje oružja u Siriju za što je Dundar imao dokaze. Nakon pokretanja postupka, Dundar je otišao u egzil u Njemačku i sudilo mu se u odsustvu.

Dundar je optužen za pomaganje mreže Fethullaha Gulena, za kojeg turske vlasti smatraju da je organizator neuspjelog puča u Turskoj 2016. godine.

Novinar je u maju 2016. osuđen u prvostepenom postupku na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog otkrivanja državnih tajni. Tu presudu je 2018. poništio viši sud koji je naložio novo suđenje Dundaru zbog optužbi za špijunažu.

Pored Cana Dundara, trenutno su u turskim zatvorima i drugi aktivisti i opozicioni novinari koji su također proglašeni krivim zbog podrške Fetullahu Gulenu i njegovoj organizaciji koja se ne slaže sa politikom sadašnjeg predsjednika Erdogana i njegove partije.