Svijet
628

Sud u Pakistanu donio zabranu proslavljanja Valentinova

Klix.ba
Viši sud u glavnom gradu Pakistana Islamabadu danas je izdao naredbu o zabrani proslavljanja Dana zaljubljenih u cijeloj zemlji, jer je protiv islamskih učenja, piše CNN.

Zabrana se odnosi na objavljivanje oglasa u elektronskim i printanim medijima, koji upućuju na Valentinovo. Zabranjuje se također prodaja robe koja se može povezati s Danom zaljubljenih.

Zvaničnik suda Niaz Saleh izjavio je da je sudija Višeg suda u Pakistanu odlukom podržao peticiju kojom se traži zabrana javnih proslava u Islamabadu.

Islamističke i desničarske partije u Pakistanu Dan zaljubljenih smatraju vulgarnim proizvodom uvezenim sa Zapada.

Ovakav potez pravosuđa u Pakistanu ne smatra se nimalo neobičnim, jer su vjerske grupe, kao što su islamske političke stranke, često protestirale protiv obilježavanja Dana zaljubljenih u zemlji i održavale godišnje skupove protiv proslave 14. februara.

Prošle godine, lokalne vlasti u gradu Peshawaru u sjevernoj pokrajini Khyber Pakhtunkhua također su zabranile proslavu ovog dana.

Predsjednik države Mamnoon Hussain, u februaru prošle godine tražio je od Pakistana da ne slavi ovaj dan, jer, kako je kazao, nije dio muslimanske tradicije i previše je zapadnjački.

Odluka višeg suda u Islamabadu također je podijeljena s korisnicima društvenih mreža.