Svijet
0

Sud u Njemačkoj: Mlada muslimanka treba ići na časove plivanja u "burkiniju"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sud u Njemačkoj je presudio da mlada muslimanka mora pohađati časove plivanja u školi i nositi "burkini" kupaći kostim koji pokriva cijelo tijelo i ima pokrivač i za glavu.

Presuda je važna za zemlju koja ima preko 5 miliona muslimana, većinom Turaka, u populaciji. Djevojka se žalila da joj je neugodno ići na plivanje u kupaćem kostimu, ali i sa dječacima koji su goli do pasa i tražila je da preskoči časove plivanja ili da sama ima posebne instrukcije.

Međutim, sud u Leipzigu je presudio da je "društvena realnost života u Njemačkoj iznad njenih vjerskih uvjerenja". Ocijenjeno je da je poseban kupaći kostim najbolje rješenje za 13-godišnju djevojčicu, posebno jer već nekoliko učenica u Frankfurtu na isti način pohađa časove plivanja.

Advokat djevojčice, čiji su roditelji iz Maroka, je naveo da djevojčici također smeta i to da bude u prisustvu polugolih dječaka, no sud je ocijenio kako sistem obrazovanja u pluralističkom društvu ne može prihvatiti sve vjerske razloge, zbog čega je odlučeno da djevojčica u "burkiniju" ide na časove plivanja, prenio je Daily Mail.