Građanska parnica
0

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donaldu Trumpu u ponedjeljak je odobreno pauziranje presude u građanskoj parnici povodom prevare u vrijednosti  454 miliona dolara ako u roku od deset dana uplati 175 miliona dolara, što sprečava vlasti države New York da poduzmu korake da zaplijene njegovu imovinu.

Odluka državnog žalbenog suda ublažava akutnu novčanu krizu za Trumpa, koji je kazao da će biti primoran prodati imovinu po "vatrenim prodajnim cijenama" kako bi položio obveznice u tom postupku.

Ako Trump položi garanciju do novog roka, državne vlasti neće moći početi da plijene njegovu imovinu.

Presuda odgađa izvršenje presude u predmetu u kome je utvrđeno da je Trump precijenio svoje bogatstvo kako bi prevario investitore i zajmodavce, iako ne ukazuje na to kako bi žalbeni sud na kraju mogao presuditi. Sudijama bi moglo biti potrebno do godinu dana ili duže da donesu odluku o tome.

"Veoma poštujem odluku žalbenog odjeljenja i vrlo brzo ću poslati ili 175 miliona dolara u gotovini ili obveznicama ili vrijednosnim papirima ili štagod je potrebno", izjavio je Trump novinarima u zgradi suda u New Yorku gdje se pojavio u odvojenom krivičnom postupku.

Ured državne tužiteljice New Yorka Letitie James, koja vodi građanski slučaj, saopćio je da se Trump "još suočava s odgovornošću za svoju zapanjujuću prevaru".

Bivši republikanski predsjednik bori se protiv krivičnih prijava i višemilionskih parničnih presuda dok nastoji svrgnuti demokratskog predsjednika Joea Bidena na američkim izborima 5. novembra, prenosi Reuters.