Uvedene mu i zabrane
48

Sud u New Yorku izrekao brutalnu presudu Donaldu Trumpu: Mora platiti kaznu veću od 350 miliona dolara

V. K.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Sud u New Yorku donio je odluku u slučaju protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a koji se tereti za slučaj poslovnih prevara.

U presudi sudije Arthura Engorona naglašeno je kako su Donald Trump i njegova kompanija obavezni da plate 354.868.768 dolara odštete.

Također, osim novčane kazne za Trumpa i njegove sinove, sud u New Yorku je u presudi naznačio kako će im u naredne tri godine biti zabranjeno poslovanje u New Yorku.

Pored toga, Donald Trump u naredne tri godine neće biti u mogućnosti da aplicira za kredite na području New Yorka.

"Donaldu Trumpu je poslovanje zabranjeno na tri godine, a njegovim sinovima Ericu i Donaldu Trumpu Jr. na dvije godine", pojašnjava se.

Osim toga, naglašeno je kako su Trumpovi sinovi obavezni da plate 4.013.024 dolara, a bivši glavni operativni direktor Trump Organizationa Allen Weisselberg milion dolara.

Ovakvi rezultati suđenja predstavljaju žestok udar na carstvo nekretnina koje je Donalda Trumpa i dovelo u poziciju na kojoj se danas nalazi u američkom društvu.

Američki mediji pojasnili su i detalje presude te su pojasnili kako su tužitelji od sudije tražili nekoliko stvari.

Između ostalog, državni tužilac Letitia James zatražila je od sudije da kazni Trumpa sa 370 miliona dolara zbog nečuvenih "šema" za prevaru u poslovanju. Sudija je donio presudu da organizacija mora platiti nešto manji iznos od onog kojeg su tužioci tražili.

Također, tužitelji su tražili uvođenje trajnih zabrana Trumpu i petogodišnju zabranu za njegove sinove.

Ipak, Trump je umjesto doživotne, dobio zabranu djelovanja na području New Yorka u naredne tri godine.