Ima pravo na žalbu
14

Sud u Londonu izdao naređenje za Assangeovo izručenje SAD-u

D. B.
Julian Assange
Julian Assange
Osnivač Wikileaksa Julian Assange korak je bliže izručenju SAD-u gdje će mu se suditi zbog špijunaže.

Sud u Londonu je izdao naređenje da se Assange izruči SAD-u, a sada se čeka odobrenje britanske vlade. Riječ je o službenom nalogu koji je izdan na današnjem saslušanju, a sada je za Assangeovo izručenje potreban samo pečat ministrice unutrašnjih poslova Priti Patel. Assange ima pravo na žalbu.

U SAD-u je osnivač Wikileaksea tražen zbog optužnice od 18 tačaka nakon što su objavljene hiljade povjerljivih dokumenata 2010. godine. Ako bude osuđen, prijeti mu doživotni zatvor.

Assange je prisustvovao ročištu putem videolinka jer se nalazi u zatvoru Belmarsh visoke sigurnosti u Londonu gdje je smješten nakon što je sedam godina proveo u Ambasadi Ekvadora.

U januaru 2021. godine je sud za prekršaje utvrdio da Assange ne može biti izručen jer bi to bilo "opresivno" zbog njegovog mentalnog zdravlja. Ipak, Visoki sud je poništio tu odluku u decembru utvrdivši da se Assange može izručiti uz garancije SAD-a koje se odnose na njegov tretman, odnosno da neće biti "posebnih administrativnih mjera", kao i da neće biti držan u zatvoru maksimalne sigurnosti prije ili poslije suđenja.

Assange je u martu oženio svoju dugogodišnju parnericu Stellu Moris u zatvoru Belsmarsh.