Iran
0

Sud saslušao žalbu Roksane Saberi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Iranu je završen žalbeni postupak u slučaju američke novinarke Roksane Saberi, koja je prošlog mjeseca osuđena na osam godina zatvora zbog špijunaže u korist SAD.

Tridesetdvogodišnja novinarka, koja već šest godina živi u Iranu i izvještava za brojne medije, u zatvoru se nalazi od januara.

Advokat Roksane Saberi Abdolsamad Koramšai rekao je novinarima nakon žalbenog postupka da se presuda očekuje "u narednih nekoliko dana".

On je dodao da je žalbeni postupak održan iza zatvorenih vrata i u "dobroj atmosferi", izrazivši nadu da će sada uslijediti fundamentalne promjene presude.

Portparol suda Ali Reza Džamšidi rekao je da će tročlano sudsko vijeća donijeti pravednu odluku u skladu sa zakonom, prenosi IRNA.

 "Ne mogu da predvidim da li će ona biti oslobođena ili će presuda ostati na snazi, ali vjerujem da će biti konačna odluka biti pravedna", rekao je Džamšidi.

Ministar inostranih poslova Manučer Motaki rekao je da će se na njenu žalbu gledati pravedno i saosjećajno.
Saberi, koja je rođena u SAD, osuđena je na osam godina zatvora zbog špijunaže za SAD što je izazvalo veliku ljutnju u Vašingtonu  i nezadovoljtsvo grupa za ljudska prava.

Ona je uhapšena u januaru zbog "kupovine alkohola", što je zabranjeno u Iranu, i od tada je zatvorena u zloglasnom zatvoru Evin u Teheranu. Optužba je kasnije preinačena u "saradnju sa neprijateljskim državama".

Saberi, koja je bila Mis Amerike, počela je štrajk glađu 21. aprila protestvujući zbog presude, uzimajući samo vodu sa šećerom.

Štrajk glađu je prekinula nakon dvije nedjelje  nakon što je nakratko prebačena u zatvorsku  bolnicu.

SAD odbacile su optužbe protiv Saberi kao neosnovane i zatražili njeno oslobađanje.

Američki predsjednik Barak Obama istakao je da je "posebno zabrinut" za sudbinu Roksane Saberi i još dvije američke novinarke koje su pritvorene u Sjevernoj Koreji.