Haški tribunal
0

Sud pomilovao Biljanu Plavšić, 27.10. na slobodi

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije odobrio je zatvorenici Biljani Plavšić ranije poštanje na slobodu, saznaje agencija AP. Nakon što odsluži dvije trećine svoje 11-godišnje kazne, bivša predsjednica bosanskih Srba moći će ići kući.

Odlukom o pomilovanju, a u skladu sa švedskim zakonima, Plavšićeva će 27. oktobra ove godine dobiti pravo puštanja na prijevremenu slobodu.

Plavšićeva (79) je jedna od najstarijih političkih lidera koje je osudio Sud Ujedinjenih nacija. U februaru 2003. osuđena je na zatvorsku kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, a od juna 2003. kaznu izdržava u zatvoru Hinsenberg u švedskom gradu Orebou. Prije odlaska u Švedsku godinu i po je provela u kućnom pritvoru u Beogradu.

U dogovoru sa tadašnjom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte Plavšić je priznala krivicu za zločine protiv čovječnosti u BiH, odnosno progon nesrpskog stanovništva u BiH, a tužitelji su zauzvrat odustali od sedam ostalih tačaka optužbe koji su je teretili za genocid i ratne zločine.

U sporazumu koji je potpisala navodi se da je prihvatila krivicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te da je "planirala, poticala, naređivala i pomagala istrebljenje nesrpskog stanovništva" u 37 bosanskohercegovačkih opština.

"Uprkos ozbiljnosti njenih zločina, zaključujem da će do 24. oktobra 2009. godine gospođa Plavšić odslužiti dvije trećine kazne. Uzimajući u obzir da su druge osuđene osobe u sličnim situacijama bile podobne za rano puštanje, nakon odsluženja dvije trećine kazni, ovaj faktor podržava njenu podobnost za rano puštanje", smatra Patrick Robinson, predsjednik MKSJ.

Uz informaciju da je stekla uslove za prijevremeno puštanje, švedske vlasti su MKSJ-u dostavile izvještaje o ponašanju i psihološkom stanju bivše predsjednice Republike Srpske.

"U izvještaju o ponašanju stoji da je gospođa Plavšić iskazala dobro ponašanje tokom zatočenja, što je dokaz o rehabilitaciji. Iako gospođa Plavšić nije učestvovala u organizovanom radu u zatvoru zato što je penzioner, učestvovala je u šetnjama, također se bavi kuhanjem i pečenjem", navodi se u odluci Tribunala.

Nakon priznanja krivice, Plavšić je pristala sarađivati sa Tužilaštvom u slučaju Momčila Krajišnika, ali ne i ostalim predmetima pred MKSJ. Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske, proglašen je krivim za zločin protiv čovječnosti i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju nesrba tokom rata u BiH, te je osuđen na 20 godina zatvora.

Plavšićeva je bila predsjednica Republike Srpske od 1996. do 1998. godine, a dobrovoljno se predala Haškom sudu 10. januara 2001.