Svijet
0

Sud oslobodio navodnog izraelskog špijuna

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud u njemačkom gradu Kelnu oslobodio je danas navodnog agenta izraelske tajne službe "Mossad" Urija Brodskog, osumnjičenog za povezanost sa ubistvom jednog od lidera palestinske islamističke organizacije Hamas Mahmuda al Mabhuha u hotelskoj sobi Dubaiju.

Portparol poljske policije Mariush Sokolovski rekao je juče da je Brodski isporučen u Njemačku gdje se suočio sa optužbama zbog pasoša koji je upotrijebljen prilikom ubistva Mabhuha.

On je u Poljskoj uhapšen u junu na osnovu potjernice koju je objavila Njemačka.

Portparol kancelarije državnog tužioca u gradu Kelnu na zapadu Njemačke Reiner Wolf  rekao je da se Brodski danas pojavio pred sudijom, koji ga je oslobodio uz kauciju.

Međutim, Brodsky se sada može vratiti u Izrael, jer će mu maksimalno izrečena kazna biti novčana u iznosu plaćene kaucije.

"Nalog za hapšenje je suspendovan nakon sporazuma između oblasnog suda i kancelarije tužioca", rekao je Wolf, dodajući da je određeni iznos za kauciju "odgovarajući". Nisu saopšteni drugi detalji.

Brodsky, koji je izraelski državljanin, bio je osumnjičen da je pomagao pri falsifikovanju njemačkog pasoša koji je upotrijebljen u vezi sa slučajem Mabhuhovog ubistva. 
Sumnja se da su tajni agenti izraelske obavještajne službe "Mossad" ubili palestinskog militanta. 

Policija iz Dubaija ubijeđena je da su pripadnici "Mossada" umiješani u ubistvo, ali je Izrael istakao da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza. 

U operaciji ubistva palestinskog militanta u hotelskoj sobi u Dubaiju upotrijebljeni su falsifikovani pasoši iz Velike Britanije, Irske, Francuske, Australije i Njemačke, čime je izazvan diplomatski spor između tih zemalja i Izraela. 

Zbog falsifikovanja pasoša Velika Britanija i Australija protjerale su izraelske diplomate. Policija Dubaija je u vezi sa ovim slučajem identifikovala više od 30 osumnjičenih.