Izrael
0

Sud oslobodio 227 Palestinaca

FENA
Izraelski vrhovni sud naložio je vladi da realizira planirano oslobađanje 227 palestinskih militinata iz izraelskih zatvora u ponedjeljak, javio je Izraelski radio.

Izraelske žrtve napada palestinskih ekstremista, kao i vođa doseljenika, podnijeli su odvojene peticije protiv oslobađanja prisiljavajući sud da objavi privremeni prekid procesa.

Ta odluka je ukinuta nakon što je vlada podnijela odgovor na peticije.

Izraelska zatvorska služba saopćila je da će zatvorenici biti oslobođeni oko podneva; 209 će ih biti prebačeno na kontrolnu tačku u blizini grada Ramallaha na Zapadnoj obali a 18 ostalih na prijelaz Erez na sjeveru pojasa Gaze, prenosi DPA.

Izrael je saopćio da je oslobađanje zatvorenika potez dobre volje prema umjerenome palestinskom predsjedbniku Mahmudu Abasu povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama (Eid-al-Adha) i jačanja njegove pozicije prema suparničkom Hamasu, njegovim islamističkim protivnicima koji vladaju pojasom Gaze.

Većina zatvorenika koji će biti oslobođeni članovi su oružanih krila Abasova sekularnog pokreta Fatah. Nijedan od njih nije pripadnik Hamasa, tvrde zvaničnici.