Italija
0

Sud odobrio da se žena u komi isključi s aparata

FENA
Apelacioni sud u Milanu odobrio je u srijedu zahtjev da se žena koja je već 16 godina u komi isključi s aparata za vještačko održavanje u životu.

Sud je donio tu odluku na osnovu tvrdnji ljekara da se Eluana Englaro (35) nikada neće povratiti iz kome, kao i na osnovu njezine izjave, dok je bila zdrava i pri svijesti, da ne želi provesti život kao biljka, prenijele su agencije.

"Pravda je pobijedila", izjavio je Eluanin otac Bepino Englaro.

Mlada žena je u komi od 1992. godine, nakon saobraćajne nesreće, a prvostepeni sud u Milanu odbio je 2006. Englarov zahtjev da se isključi s aparata za održavanje života.

Odluka Apelacionog suda još nije konačna, jer u roku od 60 dana na nju može biti uložena žalba pred Kasacionim sudom, najvišom žalbenom instancom u Italiji.

Presuda, koja je izazvala i aplauze i kritike, izrečena je u trenutku kada se u parlamentu te katoličke zemlje vodi rasprava o eutanaziji i sličnim pitanjima.

Konzervativni poslanici, koje podržava Vatikan, žestoko se protive eutanaziji, tvrdeći da je život svetinja i da nijedan čovjek nema pravo da ga oduzme, dok pristalice eutanazije smatraju da bolesnik za koga više nema nade ima pravo odbiti lijekove i terapiju.