Svijet
12

Sud odlučio: "Lajk" na Facebooku je zaštićen kao sloboda govora

Klix.ba
Klikanje opcije "lajk" na društvenoj mreži Facebook je ustavno zaštićena sloboda govora, presudio je Žalbeni sud u SAD-u.

Sud je preokrenuo raniju presudu nižeg suda da je puko "lajkanje" stranice na Facebooku nedovoljno da bi bilo zaštićeno ustavom.

Opcija "lajk" imala je veliku ulogu u slučaju iz američke savezne države Virginije, kada šerif iz Hamptona, B. J. Roberts, otpustio šest osoba zbog podržavanja njegovog protivnika na izborima iz 2009. godine. Šerif je dobio izbore, a radnici su ga tužili, pozivajući se na to da su narušena njihova prava iz Prvog amandmana.

Roberts je rekao da je neke radnike otpustio jer je želio da ih zamijeni svojim zakletim zamjenicima, dok je druge otpustio zbog lošeg rada ili zbog toga što su njihova djela narušavala harmoniju i efikasnost ureda. Jedan od otpuštenih radnika, Daniel Ray Carter, "lajkao" je Facebook stranicu Robertsovog protivnika Jima Adamsa.

Okružni sudija Raymond Jackson, iz Norfolka, presudio je u aprilu 2012. da, iako je javnim uposlenicima dozvoljeno izražavanje o javnim problemima, klikanje „lajka“ se ne smatra dovoljno izražajnim govorom. Drugim riječima, nije isto kao i stvarno pisanje poruke i objavljivanje iste na stranici.

Jackson je prihvatio odluke drugih sudova da postovi na Facebooku podliježu ustavom zaštićenoj slobodi govora, ali je dodao da su ti slučajevi "stvarne izjave", dok je jednostavno klikanje dugmeta drugačije i ne podliježe ustavnoj zaštiti.

Žalbeni sud se nije složio s njegovom odlukom i presudio je da je "lajkanje stranice nekog političkog kandidata izražava korisnikovo odobravanje kandidata i podržavanje kampanje korisnikovim povezivanjem s njom. Na taj način, internet je ekvivalent postavljanju političkog plakata u dvorištu, koje Vrhovni sud smatra supstantivnim govorom". Slučaj je proslijeđen nižem sudu.