Nigerija
0

Sud obio postaviti potpredsjednika na čelo države

FENA
Nigerijski savezni sud odbacio je u petak zahtijeve za postavljenje dosadašnjeg potpredsjednika Goudlaka Jonathana na mjesto predsjednika Nigerije, pošto se sadašnji šef džave Umaru Jar-Adua već dva mjeseca nalazi na liječenju u Saudijskoj Arabiji.

Senat, bivši šefovi države i bivši ministri, Nigerijska advokatska komora i opozicija ranije su zatražili od Jar-Adue da zvanično obavijesti parlament o svom odsustvu i time omogući Jonathanu da preuzme predsjedničku dužnost.

  • Nepodnošenje pisanog obavještenja skupštini zbog ljekarskog odsustva nije neustavno, izjavio je sudija federalnog suda Nigerije Dan Abutu, prenosi BBC.

Sudija je dodao da će Jonathan nastaviti da vrši dužnost predsjednika Nigerije bez potrebe da bude formalno postavljen na tu funkciju.

Nigerijski predsjednik je već više od dva mjeseca na liječenju u Saudijskoj Arabiji, a još nije prenio vlast na potpredsjednika Jonathana, što mnogi kritičari smatraju da predstavlja kršenje ustava.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, šef francuske diplomatije Bernard Koushner i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u zajedničkom saopćenju pozvali su u četvrtak navečer Nigeriju da nastavi da poštuje demokratske principe.