Sud novčano kaznio Italiju zbog prenatrpanih zatvora

F
FENA
9.1.2013. u 12:22
0
0
Sud novčano kaznio Italiju zbog prenatrpanih zatvora
0
Sud novčano kaznio Italiju zbog prenatrpanih zatvora
Evropski sud za ljudska prava kaznio je Italiju sa 100.000 eura zbog kršenja osnovnih prava zatvorenika jer ih drži u prenatrpanim zatvorima.
Sud je, također, naložio Italiji da do kraja godine poboljša situaciju u zatvorima, prenosi Al Jazeera.

Evropski sud je ovakvu presudu donio po žalbi koju je 2009. godine podnijelo sedam zatvorenika iz dva zatvora, koji su se žalili da su morali dijeliti ćeliju od devet kvadratnih metara s još dvije osobe, što znači da je svaki zatvorenik imao lični prostor od samo tri kvadratna metra.

Oni su, također, tvrdili da redovno nisu imali toplu vodu i svjetlo.

Sud iz Strasbourga je zaključio da to predstavlja kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima kojom se zabranjuju mučenje i nehumano ili degradirajuće ponašanje.

Italijanska ministrica pravde Paola Severino je rekla da je razočarana, ali da nije iznenađena zbog odluke suda.

Italijanska vlada je 2010. objavila vanredno stanje u svojim pretrpanim zatvorima, te pozvala da se otvori još 47 zatvorskih krila, gdje bi bilo smješteno dodatnih 20.000 zatvorenika.

Vlada je zatražila i da se uvede zakon kojim bi kućni pritvor bio uveden kao alternativna kaznena mjera u određenim slučajevima.

Zakon o kućnom pritvoru prošle godine nije usvojen u senatu, što su kritizirali Severino i italijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

Napolitano je izjavio da je odluka Suda u Strasbourgu "ponižavajuća potvrda" nesposobnosti Italije da svojim zatvorenicima omogući najosnovnija ljudska prava.

Severino je oštro kritizirala političare, te obećala da će se nastaviti boriti kako bi uslovi u italijanskim zatvorima "bili vrijedni civilizirane zemlje".

Odluka Evropskog suda za ljudska prava postat će konačna za tri mjeseca osim ako jedna od zainteresovanih strana ne zatraži novu sudsku istragu.

Kada postanu konačne, odluke Suda su obavezujuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: