Uprkos naporima
51

Sud na Floridi presudio da je naredba o nošenju maski u javnom prevozu nezakonita

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sutkinja na Floridi presudila je danas da je naredba nošenja maski u javnom prevozu nezakonita, čime je poništila napore Bidenove administracije da smanji širenje koronavirusa.

Prošle sedmice zaštitne mjere nošenja maski u zatvorenom prostoru produžene su za 15 dana i njima se zahtijeva da putnici nose maske u avionima, vozovima i taksijima. Ovo je objašnjeno potrebom da se procijeni utjecaj nedavnog porasta slučajeva zaraze koronavirusom .

Odluka američke okružne sutkinje Kathryn Kimball Mizelle, imenovane od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, donesena je u okviru tužbe koju je prošle godine u Tampi na Floridi podnijela grupa pod nazivom Health Freedom Defense Fund.

Sutkinja Mizelle istakla je kako je američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) prekoračio svoja ovlaštenja te da nije adekvatno obrazložio svoje odluke javnosti.
Uprava za sigurnost transporta (TSA) i Federalna uprava za avijaciju odbili su komentarisati presudu. Bijela kuća i CDC nisu odmah ponudili komentar.

CDC je prvi put izdao zdravstvenu naredbu kojom se zahtijevaju maske u međudržavnom prevozu u februaru 2021. godine, a sutkinja je predmet vratila CDC-u.

Industrijske grupe i republikanski zakonodavci tražili su od administracije prošle sedmice da okonča nošenje maski.

Kompanija Airlines for America, pozvala je Bidenovu administraciju da se osloni na nauku i istraživanje, koji jasno podržavaju ukidanje maski.