Kontraverzna politika
0

Sud donio odluku da je plan Velike Britanije o slanju migranata u Runadu legalan

F. H.
Migranti spašeni u sa brodova u Le Manšu (Foto: EPA-EFE)
Migranti spašeni u sa brodova u Le Manšu (Foto: EPA-EFE)
Visoki sud u Londonu u ponedjeljak će odlučiti je li plan britanske vlade da pošalje tražitelje azila u Ruandu zakonit.

Sudac Lewis rekao je da je kontroverzna politika, uvedena pod Borisom Johnsonom, "u skladu s Konvencijom o izbjeglicama".

Međutim, rekao je da bi ministar unutrašnih poslova trebao razmotriti "posebne okolnosti" ljudi prije nego što ih deportira Ruandu.

Sudac je presudio da za osobe koje su trebale da budu poslane u Ruandu prema odluci Priti Patel nisu bile ispravno procijenjene i da slučajevi trebaju biti vraćeni trenutnoj ministrici unutrašnjih poslova Suelli Braverman na odlučivanje.

Vlada je još u aprilu objavila svoju politiku prema Ruandi, prema kojoj će neki tražitelji azila koji su stigli u Veliku Britanjiu malim čamcem koji su prešli Lamanš biti deportirani u Ruandu prije nego što se njihovi slučajevi obrade.

Patel je rekla da bi to pomoglo odvratiti ljude od opasnog putovanja, ali borci za ljudska prava, dobrotvorne organizacije i opozicone stranke osudile su plan kao nehuman.

Prvi let trebao je poletjeti u junu s četiri osobe, ali je zaustavljen nakon brojnih pravnih osporavanja i presude Evropskog suda za ljudska prava da plan nosi "stvarni rizik od nepopravljive štete".