Tereti se za ratni zločin
84

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragomira Vasića, SDS-ovog poslanika u Narodnoj skupštini RS-a

F. H.
Foto: SDS
Foto: SDS
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dragomira Vasića, SDS-ovog poslanika u Narodnoj skupštini RS-a u kojoj se tereti za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Zvornika.

Krajem 2023. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Vasića i još tri osobe i tereti ih da su u maju i junu 1992. godine učestvovali u sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo u Zvorniku i okolini.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević je za odluku Suda BiH da odbaci prigovore i prihvati optužnicu kazao da spada u "najsramnije stranice pravosuđa ove zemlje".

"U vrijeme događaja koji su predmet optužnice Vasić nije imao nikakvu vojnu, civilnu, ni policijsku funkciju, već ga je Tužilaštvo BiH optužilo kao 'predvodnika' i de facto vođu svog sela koji se brinuo o 'ljudima'. Čak ni to nije bilo dovoljno, već je Sud BiH 'zbog opasnosti od bjekstva' Vasiću izrekao mjere zabrane izlaska iz BiH i oduzimanje ličnih dokumenata", naveo je Miličević.

Miličević je kazao da je mjerama zabrane Sud onemogućio Vasiću slobodno kretanje i obavljanje dužnosti poslanika u Narodnoj skupštini koje podrazumijevaju i rad skupštinskog odbora na regionalnom nivou i tako mu ograničio osnovna ljudska prava.

Vasić je pred Sudom Bosne i Hercegovine 2022. godine oslobođen optužbi za genocid.