Svijet
0

Subotica: Radikali najpopularniji i u Vojvodini

FENA
Subotica
Subotica
Najveću podršku među biračima u Vojvodini ima Srpska radikalna stranka (SRS), ali je najpopularniji političar predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić, objavio je u petak list "Dnevnik" pozivajući se na istraživanje javnog mnijenja Vojvodine agencije "Media Gallup".

SRS u Vojvodini trenutačno podržava 34,6 posto građana, a Demokratsku stranku 29,4 posto. Treća stranka po popularnosti je Demokratska stranka Srbije, premijera Vojislava Koštunice, a slijede Savez vojvođanskih Mađara, pa Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijalistička partija Srbije, te G17 plus i Liberalno-demokratska partija.

Kada je u pitanju podrška Borisu Tadiću, za njega bi glasovalo 38 posto birača, što je uvjerljiva prednost u odnosu na drugog po popularnosti, radikala Tomislava Nikolića. Anketa je pokazala i da je Tadićev rejting u Vojvodini, dva ili tri mjeseca uoči predsjedničkih izbora, u stalnom porastu, navodi "Dnevnik".

Istraživanjem je utvrđeno da je Vojvodina izrazito proeuropski orijentirana, jer tri četvrtine građana pokrajine podržava ulazak Srbije u Europsku uniju, dok je samo 15 posto njih protiv eurointegracija.

Trećina ispitanika procjenjuje i da će se to dogoditi za deset godina, dok 22 posto Vojvođana ima optimističniju prognozu, vjerujući da će se Srbija u EU naći za pet godina.

Ispitujući očekivanja građana, agencija je utvrdila da je u posljednjih godinu dana znatno porastao broj građana s pozitivnim očekivanjima, kao i da raste broj onih koji svoju materijalnu situaciju doživljavaju kao podnošljivu, kako se izjasnila polovina ispitanika.

Najveći broj ispitanika smatra da u Vojvodini postoji vjerska tolerancija, te da "pripadnici svih vjeroispovijesti trebaju slobodno prakticirati svoju vjeru", zaključuje se u istraživanju provedenom početkom listopada.