Osuđen na 30 godina u SAD-u
8

Subašić: Nisam terorista, nisam musliman, ovo je retardirano

Klix.ba
Anel Subašić na izricanju presude
Anel Subašić na izricanju presude
Anel Subašić, naturalizovani Amerikanac porijeklom iz Bosne i Hercegovine, osuđen je na 30 godina zatvora zbog terorizma, planiranja ubistva, otmice, nanošenja teških tjelesnih povreda i ranjavanja. Na izricanju presude na Sudu u New Bernu u Sjevernoj Karolini, Subašić je izjavio kako nije terorista i nazvao je prisutne retardiranim.

Subašić je jedan od osam članova grupe "Triangle" iz ove američke savezne države, čiji su članovi osuđeni za terorističke aktivnosti. Grupu je predvodio Daniel Patrick Boyd, koji je osuđen na 18 godina zatvora.

Boyd je na izricanju presude molio američke državljane i sud za oprost. Osmi član grupe, Jude Kenan Mohammad nikad nije uhvaćen. Američki istražni organi vjeruju kako se nalazi u Pakistanu, dok drugi vjeruju da je Mohammad mrtav.

Subašić je predstavio svoju odbranu na 200 stranica tokom četverosatnog saslušanja u kojem je vikao na sutkinju Louise Flanagan i federalne tužitelje.

"Nisam kriv! Nisam terorist! Nisam musliman! Ne kajem se za nešto što nisam uradio", kazao je Subašić tvrdeći kako je osuđen na osnovu lažnog iskaza svjedoka i slabih dokaza američkih istražnih organa.

"Nemam ništa s tim. Ovo je glupo i retardirano", dodao je 36-godišnji Bosanac. Kada su tužitelji predložili doživotnu kaznu, Subašić je ironično zatražio dvije takve kazne.

Osim zatvorske kazne, Subašić je kažnjen i sa 1.000 dolara zbog nepoštivanja suda i naređen mu je pregled mentalnog zdravlja iza rešetaka.

Subašić je porijeklom iz Banje Luke, odakle je s porodicom odselio 1995. godine u SAD. Subašić u policiji u RS ima dosje, a 1993. godine promijenio je ime u Mladen, na koje također ima raspisane potjernice zbog krivičnih djela.

Pod ta dva imena (Anes i Mladen) Subašić u periodu od 1992. do 1996. godine ima tri presude za četiri krivična djela: ubistvo u pokušaju, iznuda, teška krađa i izazivanje opšte opasnosti.