Zdrava budućnost?
21

Stvarna bitka ili osvajanje naslova: Obećanja data na COP28 klimatskom samitu

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pregovori o klimi COP28 u Dubaiju započeli su nizom najava koje obećavaju akciju protiv globalnog zagrijavanja, koje predvode njeni domaćini Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlje bogate naftom.

Kako pritisak raste tokom, kako se očekuje, najtoplije godine u historiji, već su naznačena neka velika obećanja, no posmatrači su upozorili da bi obećanja za osvajanje naslova mogla odvratiti pažnju od stvarnih bitaka u vezi s fosilnim gorivom.

Gubitak i šteta

Prvog dana razgovora u četvrtak je pokrenut značajan fond za "gubitak i štetu" koji će pomoći ugroženim zemljama da se nose sa sve skupljim i štetnijim utjecajima klimatskih katastrofa.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Njemačka obećali su po 100 miliona dolara, Francuska 109 miliona, 50 miliona Britanije, 25 miliona Danska i 17,5 miliona SAD, najveći historijski zagađivač na svetu. Istaknuto je da je američka ponuda "užasno neadekvatna".

Utrostručenje obnovljivih izvora energije

Najmanje 116 zemalja u subotu se obavezalo da će utrostručiti kapacitete obnovljive energije širom svijeta do 2030. i udvostručiti godišnju stopu poboljšanja energetske efikasnosti.

Zemlje G20, na koje otpada gotovo 80 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, utrle su put za dogovor kada su u septembru podržale cilj obnovljive energije.

Iako se očekuje da će pristalice nastojati da obećanje bude uključeno u konačan ishod pregovora, postoji bojazan da su domaćini COP28 bili spremni da ambicioznije ciljeve prebace u dobrovoljne dogovore.

Fosilna goriva

SAD su se obavezale da će postupno ugasiti svoje postojeće elektrane na ugalj koji se ne smanjuju pošto su se u subotu pridružile savezu Powering Past Coal Alliance (PPCA).

Smanjenje općenito znači kada se emisije iz elektrane zahvate prije nego što odu u atmosferu.

Globalne emisije CO2 iz elektrana na ugalj dostigle su novi maksimum 2022. godine, a SAD su treći najveći kapacitet na svijetu iza Kine i Indije.

Utrostručenje kapaciteta nuklearne energije

Više od 20 zemalja predvođenih SAD-om pozvalo je u subotu na utrostručenje svjetskih kapaciteta nuklearne energije do 2050. godine. Iako nuklearna energija gotovo da ne stvara stakleničke plinove, nuklearna katastrofa u Fukušimi u Japanu 2011. godine zadala joj je težak udarac.

Ali stručnjaci i aktivisti ukazuju na činjenicu da nove nuklearne elektrane mogu trajati desetljećima, dok obnovljivi izvori energije brzo rastu.

Hrana i poljoprivreda

Više od 130 zemalja složilo se da daju prioritet prehrambenim i poljoprivrednim sistemima u svojim nacionalnim klimatskim planovima.

Posmatrači su pozdravili neobavezujuću deklaraciju, a procjenjuje se da su prehrambeni sistemi odgovorni za otprilike trećinu stakleničkih plinova koje proizvodi čovjek.

Zdrava budućnost?

Više od 120 zemalja potpisalo je deklaraciju o "stavljanju zdravlja u srce klimatskih akcija". Deklaracijom se pozivaju vlade da pojačaju djelovanje na klimatskim utjecajima na zdravlje kao što su ekstremne vrućine, zagađenje zraka i zarazne bolesti.

Gotovo devet miliona ljudi godišnje umre od zagađenog vazduha, dok je 189 miliona izloženo ekstremnim vremenskim prilikama.

U deklaraciji se napominje "koristi za zdravlje od dubokog, brzog i trajnog smanjenja emisija stakleničkih plinova", ali se ne spominje direktno fosilna goriva odgovorna za većinu zagađenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem.

UAE fond za klimatske investicije

UAE su saopštili da ulažu 30 milijardi dolara u novi privatni fond za klimatske investicije.

Domaćin COP28, bogat naftom, rekao je da će fond, nazvan Alterra, djelomično pokušati da se fokusira na klimatske projekte u zemljama u razvoju, i nada se da će stimulirati investicije u ukupnom iznosu od 250 milijardi dolara do 2030. godine.