Svijet
0

Studija: Jordan ima pola miliona iračkih izbjeglica

FENA
Jordan je dom za pola miliona Iračana, većinom sunita, koji su pobjegli pred sektaškim nasiljem, objavljeno je u međunarodnom istraživanju.

FAFO institut za primijenjene međunarodne studije, sa sjedištem u Norveškoj, proveo je šestomjesečno istraživanje na zahtjev jordanske vlade kako bi utvrdio broj Iračana u tom kraljevstvu, njihovu vjersku pozadinu i ekonomski profil, javio je Reuters.

"Iako su objavljeni podaci čak i o milion izbjeglica ili 16 posto ukupnog stanovništva, ova je studija zaključila da od maja 2007. u Jordanu živi između 450 i 500 hiljada iračkih građana", izjavio je izvršni direktor FAFO-a Jon Pedersen.

Studija je ustanovila da većina Iračana živi u prijestonici Ammanu; skoro 95 posto ih se ne planira vratiti kućama, dok 20 posto planira emigrirati u treću zemlju.

Većina Iračana u Jordanu je iz Bagdada, pristižući nakon američke invazije u 2003., otkrila je studija.

Studija je također rasvijetlila ekonomske probleme s kojima se suočavaju irački tražoci azila: manje od polovine odraslih Iračana u Jordanu radi; ostali su nezaposleni.

Skoro 60 posto od onih koji rade imaju vlastite biznise, dodaje studija. Većina Iračana u Jordanu je iz srednje klase, ali kako vrijeme prolazi mnogi su se našli u situaciji da su potrošili životnu ušteđevinu zbog visokih cijena u Jordanu i slabih prilika za zapošljavanje.

Veliki broj Iračana oslanja se na finansijsku pomoć rodbine van Bliskog istoka, većinom u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Švedskoj, dok se ostali oslanjaju na privremene poslove pošto im imigracijska pravila zabranjuju da obavljaju stalne poslove u brojnim sektorima jer nisu ozakonili svoj status.

Jordan je nedavno uveo strogu politiku na svojoj granici s Irakom kako bi spriječio novi priliv izbjeglica dok se nasilje u Iraku nastavlja.

Jordanska vlada tvrdi kako je držanje izbjeglica košta skoro milijardu dolara godišnje i apelovala je na pomoć međunarodne zajednice.