Vanjska politika
639

Studentica optužila Izrael za genocid, potpredsjednica SAD-a poručila: O tvojoj istini se mora čuti

B. R.
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Na konstataciju studentice da je Izrael počinio genocid, američka potpredsjednica Kamala Harris joj je odgovorila da se o "njenoj istini mora čuti".

To se desilo na Univerzitetu Geoerge Mason u Virginiji, gdje je u utorak, 28. septembra, obilježen Nacionalni dan za registraciju birača. Razgovarala je sa studentima i studenticama, a jedna od njih je Izrael optužila za "etnički genocid".

Studentica se predstavila kao polujemenka i poluiranka dodavši da nije Amerikanka. Poručila je da Sjedinjene Američke Države svakodnevno utječu na njen život tako što daju novac za naoružanje Saudijske Arabije i Izraela.

"Pokazali ste koliko su moć ljudi, demonstracije i organizacija vrijedni u SAD-u. Vidim da su tokom ljeta bili masovni protesti i demonstracije na kojima je podržavana Palestina. Ali, prije nekoliko dana odlučeno je da se izdvoje sredstva za nastavak podrške Izraelu. To me boli, jer je to za etnički genocid i raseljavanje ljudi. To je isto ono što se desilo u Americi i sigurna sam da ste svjesni toga", izjavila je studentica.

Pitala je zašto se toliko novca troši za Izrael i Sadijsku Arabiju, umjesto da se troši za rješavanje socijalnih problema u SAD-u.

"Ljudi često govore o tome šta im je potrebno i osjećam da se ne slušaju dovoljno", dodala je.

Harris joj je poručila da joj je drago što joj se obratila.

"Tvoj glas, tvoje viđenje, tvoje iskustvo, tvoja istina se ne može potisnuti i o njoj se mora čuti", kazala je.

Napomenula je da je demokratija najsnažnija onda kada svi participiraju u njoj, a da je najslabija onda kada je i jedan pojedinac isključen.

"To ne znači da ste samo fizički prisutni, već da je predstavljeno vaše mišljenje. Jedinstvo bi trebalo biti naš cilj, a ne uniformnost", smatra Harris.

Govoreći o američkoj politici prema Bliskom Istoku, naglasila je da u SAD-u postoji rasprava o tome koji je pristup dobar te da se u ovom kontekstu ne bi smjelo zanemariti bilo čije mišljenje.

Reakcije na ovakvo razmišljanje američke potpredsjednice nisu izostale u Izraelu. Nezadovoljstvo je izrazio i bivši izraelski ambasador u SAD-u David Friedman.

"Sramno. Postoji istina i postoje laži. Niko nema pravo na ličnu istinu", poručio je između ostalog.

Izraelski list Jerusalem Post piše da je Harris do sada podržavala Izrael. U razgovoru s predsjednikom ove države Isaacom Herzogom u augustu prošle godine Harris je izjavila da je "snažno posvećena" sigurnosti Izraela.