|

Studentica Joanna iz Danske u borbama u Iraku i Siriji je ubila više od 100 pripadnika IDIL-a

Studentica Joanna iz Danske u borbama u Iraku i Siriji je ubila više od 100 pripadnika IDIL-a
198
Klix.ba
11.2.2017. u 10:22
191
komentara
198

dijeljenja
1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12
Joanna Palani je 23-godišnja studentica politike iz Danske, a na njenu glavu stavljena je cijena od milion dolara. Vjerovali ili ne, smatra se da je Joanna ubila više od 100 pripadnika IDIL-a dok se borila u Iraku i Siriji.
Joanna, koja je iransko-kurdskog porijekla, rođena je u izbjegličkom kampu u Ramadi, Irak, nakon prvog Zaljevskog rata. S devet godina je počela pucati iz pištolja, a 2014. godine je iz Kopenhagena otišla u Siriju.

Na svom Facebook profilu napisala je da je bila inspirirana borbom za prava žena i za demokratiju.

"Za evropske vrijednosti sam naučila kao danska djevojka", kazala je Palani.

Ona se pridružila u toku ustanka protiv sirijske vlade nakon Arapskog proljeća, u borbama protiv Asadovog režima, a zatim protiv IDIL-a. Ona se borila u Kobaniju, sirijskom gradu na granici s Turskom, a također je pomogla da se oslobode djevojke koje su bile zatvorene i korištene kao seksualno roblje u Iraku.

Njene borbe su izazvale pažnju danske vlade koja joj je zabranila dalja putovanja u regiju kada se vratila iz borbi u septembru 2015. godine. Zatvorena je u Vestre Fængsel, najveći zatvor Danskoj, kada je otkriveno da je htjela prekršiti zabranu kako bi otputovala u Katar.

Provela je tri sedmice iza rešetaka prije nego što je puštena na slobodu, a onda joj je oduzet pasoš. Ona vjeruje da je vide kao teroristu u svojoj zemlji, a i dalje živi u skrivanju i non-stop mijenja mjesto stanovanja od straha od odmazde.

"Žao mi je zbog kršenja zakona, ali nisam imala izbora u svojoj glavi u to vrijeme. Rizikovala sam svoj život, a sada mi uzimaju slobodu. Nisam očekivala da ću izgubiti skoro sve za borbu za našu slobodu i sigurnost", rekla je ona.
Prijavi grešku


Komentari (191)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...