Neredi u Grčkoj
0

Studenti zauzeli državnu televiziju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa od oko 20 studenata zauzela je danas grčku državnu televiziju i prekinula emitiranje programa izražavajući tako svoj protest protiv nedavnog ubistva tinejdžera.

Neimenovani policijski zvaničnik je izjavio da su studenti došli mirno, nisu bili nasilni i tražili su da televizija prenese njihov protest protiv ubistva 15-godišnjeg dječaka, javio je Reuters.

Tako se u programu televizije na nekoliko trenutaka pojavila grupa demonstranata koja je upala.

Program je ubrzo nastavljen reklamama i snimkom premijera Kostasa Karamanlisa u razgovoru sa poslanicima skupštine.

Maskirani napadači napali su štab grčke policije u Atini, a demonstranti su se sukobili s policijom i u Solunu. Nakon dvodnevnog zatišja nasilje se raspirilo po cijeloj Ateni. Školarci su blokirali ceste i okupili se oko suda i strogo čuvanog zatvora gdje su policajce gađali kamenjem. Slični neredi zabilježeni su i u drugim dijelovima glavnog grčkog grada.

U Solunu je policija suzavcem rastjerala oko 300 mladih koji su na njih bacali kamenje i voće. Do nereda je došlo nakon objave sudske odluke prema kojoj su osmorica policajaca kriva za zlostavljanje jednog studenta prije dvije godine. Noćas su nepoznati napadači molotovljevim koktelima napali nekoliko atinskih banaka prouzročivši značajnu štetu. Zasad nema dojava o stradalima.

Premijer Karamanlis se ranije danas oglasio povodom 11 dana nemira i nasilja i najavljenih novih protesta, a u svjetlu usvajanja budžeta za sljedeću godinu. Najavio je borbu protiv korupcije i pomoć najugroženijima kao prioritet.

Istakao je, međutim, da su mogućnosti veoma sužene na tom polju zbog velike zaduženosti Grčke i posljedica finansijske svjetske krize, koje su protesti samo pogoršali.

Protesti u Grčkoj počeli su u subotu, 6. decembra, nakon što je policajac ubio tinejdžera. Masovnost protesta objašnjava se velikim nezadovoljstvom naroda zbog skandala koje vlada nije riješila.

Tokom protesta uništen je veliki broj radnji i automobila. Samo u Atini oštećeno je oko 565 radnji a šteta je procijenjena na 200 miliona eura.