Studenti izabrali: Najbolji američki predsjednik je Lincoln, Trump na posljednjem mjestu

Klix.ba
18.2.2019. u 18:51
56
110
Studenti izabrali: Najbolji američki predsjednik je Lincoln, Trump na posljednjem mjestu
56
Studenti izabrali: Najbolji američki predsjednik je Lincoln, Trump na posljednjem mjestu
Američka asocijacija političkih nauka objavila je rezultate ankete u kojoj je 200 studenata političkih nauka ocjenjivalo rad svih američkih predsjednika. Na prvom mjestu je Abraham Lincoln, dok je na posljednjem mjestu aktuelni predsjednik Donald Trump.
Od 200 učesnika, 57 posto ih se identifikovalo kao demokrate, 13 posto kao republikanci, a 27 posto kao nezavisni. Ipak, svi su u jednom saglasni, a to je da je Trump najneomiljeniji predsjednik. Republikanci su mu dali 40. mjesto, a Demokrate 44, odnosno posljednje.

Abraham Lincoln Abraham Lincoln


Lincoln je bio najpoznatiji kao žestoki zagovornik ukidanja ropstva zbog čega je nastao raskol u SAD-u i sedam južnih država je u vrijeme njegovog vladanja istupilo iz SAD-a i osnovalo Konfederativne Američke Dražve. To je dovelo do sukoba Unije i Konfederacije i rata koji je trajao četiri godine. Nekoliko dana nakon završetka rata Licnoln je ubijen u pozorištu u Philadelphiji. Bio je 16. predsjednik SAD-a koji je obnašao tu dužnost od 1861. do 1865. godine. Amerikanci ga pamte s puno ljubavi jer je ukinuo ropstvo, spasio SAD i ispunio američko vjerovanje da svako može postati predsjednik.

George Washington George Washington


Na drugom mjestu je prvi američki predsjednik George Washington. Ovu je funkciju obnašao od 1789. godine do 1797. godine. Bio je jedini američki predsjednik koji nikada nije živio u poznatoj Bijeloj kući. Poznat je po tome što je potpisao prvi zakon o autorskom pravu, uspostavio Dan zahvalnosti i omogućio religijske slobode.

Barack Obama (Foto: AFP) Barack Obama (Foto: AFP)


Prvi afroamerički predsjednik Barack Obama nalazi se na osmom mjestu. Dužnost predsjednika obnašao je od 2009. do 2017. godine. Uveo je sistem općeg i obaveznog zdravstvenog osiguranja Obamacare, zalagao se za prava LGBTI zajednice, te je ukinuo kontroverzna vojna pravila "Don't Ask, Don't Tell" (vojnici LGBT). Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir.

Bill Clinton (Foto: EPA-EFE) Bill Clinton (Foto: EPA-EFE)


Bill Clinton je služio dužnost predsjednika od 1993. do 2001. godine i nalazi se na 13. mjestu. Bio je treći najmlađi predsjednik SAD-a. Clinton je uspio organizirati izraelsko-palestinske pregovore u Washingtonu između Jassera Arafata i Jitzaka Rabina što je dovelo do prekida sukoba sve do septembra 2000. godine. Osim toga zalagao se za približavanje Kini i demokratizaciji Rusije poslije kraja hladnog rata. Reagirao je na srpsku agresiju u Bosni i Hercegovini 1995. godine bombardirajući snage bosanskih Srba. Zaslužan je za potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

J.F. Kennedy J.F. Kennedy


John F. Kennedy se našao na 16. mjestu. Odslužio je dvije i po godine jer je ubijen 22. novembra 1963. godine u Dallasu. O njegovom ubistvu i danas postoje razne teorije.

George H.W. Bush (Foto: AFP) George H.W. Bush (Foto: AFP)


Geroge Bush stariji je na 17. mjestu. Upamćen je po vojnoj akciji Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, što mu je donijelo veliku popularnost. Naredio je i vojne akcije u Panami i Somaliji. U njegovo vrijeme povećan je jaz između etničkih grupa, a ekonomsko stanje je bilo jako loše što je dovelo do njegove smjene.

George Bush (Foto: EPA-EFE) George Bush (Foto: EPA-EFE)


Njegov sin George W. Bush je na 30. mjestu. Njegov mandat obilježili su teroristički napadi 11. septembra 2001. godine i tada je poveo rat provit talibana u Afganistanu, Al Qaide i Osame bin Ladena. procjenjuje se da je u tom ratu ubijeno 18.000 civila. Bush je vršio stalni pritisak na Irak i to je rezultiralo trećim Zaljevskim ratom i upadom američkih i britanskih jedinica u martu 2003. godine u Irak. Napad je izvršen bez saglasnosti UN-a i Vijeća sigurnosti UN-a, pa je taj napad podijelio svjetske i evropske zemlje u političkom smislu.

Donald Trump (Foto: EPA-EFE) Donald Trump (Foto: EPA-EFE)


Donald Trump se nalazi na posljednjem mjestu. Ovo mu je druga godina mandata i već se smatra najkontroverznijim predsjednikom koji krši protokole i izaziva podijeljeno mišljenje Amerikanaca. Ukoliko ostvari svoj cilj, pamtit će ga kao predsjednika koji je izgradio zid na granici SAD-a s Meksikom kako bi spriječio ulazak migranata. Njegova podrška drastično je pala tokom proteklih mjeseci, a izgubio je podršku i svojih Republikanaca. Stručnjaci često govore kako je Trump u ratu s cijelim svijetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (110)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: