Svijet
0

Studenti iz Srbije na praksi u ICITY-u

FENA
ICTY
ICTY
Prvi od osam studenata iz Srbije počeo je u ponedjeljak raditi kao pripravnik na Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu (ICTY), saopćeno je iz toga suda.

Uz finansijsku podršku nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Beograda, osam studenata iz Srbije obavljat će praksu u trajanju od tri do šest mjeseci u sjedištu ICTY-a u Haagu.

Nakon toga će još dva mjeseca obavljati praksu u Vijeću za ratne zločine ili u Tužilaštvu za ratne zločine u glavnom gradu Srbije Beogradu.

U saopćenju se navodi da ICTY ima posebno zadovoljstvo što može podržati Program prakse u oblasti ratnih zločina YIHR-a (War Crimes Law Internship Programme) jer je prvi u kojem će pripravnici steći praktična iskustva na ICTY-u i u pravosudnim organima u Beogradu koji se bave ratnim zločinima.

Ovaj program pruža ICTY-u priliku da direktno doprinese izgradnji kapaciteta novih generacija u Srbiji za suđenja u predmetima ratnih zločina.

Program prakse u oblasti ratnih zločina YIHR-a podržava švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. Ured Outreach programa ICTY-a, Tužilaštvo za ratne zločine i Vijeće za ratne zločine u Beogradu sarađivali su s YIHR-om na razvijanju i provođenju ovog programa, navodi se u saopćenju.