Univerzitet Goethe
30

Studenti i profesori u Frankfurtu na sjajan način dočekali dobitnika Nobelove nagrade za hemiju

V. K.
Benjamin List (Foto:Screenshot)
Benjamin List (Foto:Screenshot)
Njemački naučnik Benjamin List prije nekoliko dana osvojio je Nobelovu nagradu za hemiju, a njegove kolege i studenti na frankfurtskom Univerzitetu Goethe priredili su mu veličanstven doček.
Nakon što je saznao da je dobio Nobelovu nagradu za hemiju, List se uputio na radno mjesto na Univerzitetu Goethe.

Umjesto uobičajenog dolaska na posao, Lista su već ispred zgrade čekale brojne novinarske ekipe, ali ono što je oduševilo mnoge jeste dobrodošlica koju su mu priredile kolege, ali i studenti.


Brojni Listovi saradnici i studenti koje podučava, izašli su na prozore i balkone fakulteta te su gromoglasnim aplauzom pozdravili naučnika koji je osvajanjem Nobelove nagrade na neki način osim svog, proslavio i ime univerziteta na kojem radi.

Inače, List je zajedno s kolegom Britancem Davidom MacMillanom nagrađen zbog toga što su, kako je navedeno, razvili novi precizan alat za molekularnu konstrukciju - organokatalizu.

"Mnoga istraživačka područja i industrije zavise od sposobnosti hemičara da konstruišu molekule kojima se mogu stvoriti elastični i dugo upotrebljivi materijali, energija u baterijama ili spriječiti daljnje napredovanje bolesti", saopćili su iz Kraljevske akademije nauka Švedske.

Kako je istaknuto, za prethodno navedeno potrebni su katalizatori, tvari koje kontroliraju i ubrzavaju hemijske reakcije.

"Primjera radi, katalizatori u automobilima otrovne materije iz ispušnih plinova pretvaraju u bezopasne molekule. Naše tijelo sadrži hiljade katalizatora u obliku enzima koji luče molekule potrebne za život", obrazložili su.