Svijet
0

Studenti demonstrirali protiv Ahmedinedžada

FENA
Stotinjak reformatorskih studenata protestiralo je u ponedjeljak protiv iranskog predsjednika Ahmedindžada s neprijateljskim sloganima, tražeći oslobađanje trojice svojih zatvorenih kolega, na univerzitetu Teherana gdje je iranski predsjednik održao govor.

"Ahmedinedžad Pinochet, Iran neće postati Čile", skandirali su studenti, muškarci i žene zajedno, koji su se usmjerili prema glavnom univerzitetskom izlazu, koji je čuvala policija za održavanje reda. Ona ih je spriječila da izađu na ulicu, rekao je jedan od očevidaca.

Deseci policajaca su raspoređeni oko Univerziteta u Teheranu, koji se nalazi u centru glavnoga grada, kako bi blokirali pristup.

Prema agenciji Fars, tuča je izbila između pripadnika sigurnosti univerziteta i studenata koji su silom htjeli otvoriti kapije.

"Zatvoreni studenti se moraju osloboditi", skandirali su studenti, noseći slike trojice svojih drugova zatvorenih već nekoliko mjeseci.

Studenti Univerziteta Amir Kabir iz Teherana, jednog od najpolitiziranijih u zemlji, zatvoreni su u maju a optuženi zbog objavljivanja novina koje se smatraju da vrijeđaju muslimansku vjeru.

Skup, koji je organizirala Islamska asocijacija studenata-reformatora, izazvala je nakratko, po dolasku Ahmedinedžada, sukobe između predsjednikovih pristalica i protivnika.

Ovi sukobi spriječili su direktan prenos predsjednikovog govora povodom nove univerzitetske godine.

"Kao što ste rekli na Columbija univerzitetu, Iran je najslobodnija zemlja svijeta, zašto protjerujete univerzitetske profesore", upitao je jedan student predsjednika Ahmedinežada tokom improviziranog govora pred studentima, javlja agencija Fars.

Islamistički studenti su branili Ahmedinedžada, osudivši "lažne pristalice sloboda".

"Ako sloboda znači da možete stisnuti ruku strankinji, mi to ne želimo", rekao je jedan islamistički student. "Protjerujte nemuslimanske profesore", uzvikivali su drugi.

Posljednjih mjeseci, nekoliko univerzitetskih profesora poznatih po svojim liberalnim idejama, prijevremeno su penzionisani.

"Univerzitet nije mjesto hipokrizije", uzvikivali su islamistički studenti tražeći zabranu Ureda za konsolidiranje jedinstva, koji okuplja asocijacije reformatorskih studenata.