{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjak UN-a želi istragu o izraelskom ratnom zločinu

F
23.3.2009. u 14:23
0
1
Stručnjak UN-a želi istragu o izraelskom ratnom zločinu
0
Stručnjak UN-a želi istragu o izraelskom ratnom zločinu
Foto: Reuters
Stručnjak Ujedinjenih nacija zatražio je u svome izvještaju istragu o izraelskoj ofanzivi koja je u januaru izvedena u pojasu Gaze, naglasivši da "ima razloga zaključiti" kako ona predstavlja "ratni zločin najvećih razmjera".
U izvještaju koji u ponedjeljak treba predstaviti Vijeću za ljudska prava UN-a, specijalni UN-ov izvjestitelj o situaciji na palestinskim teritorijima Richard Falk poziva na "stručnu istragu" kako bi se utvrdilo je li bilo moguće da Izraelci razlikuju vojne ciljeve od civilnog stanovništva.

"Ako to nije moguće, tada je ofanziva po prirodi nelegalna i predstavlja ratni zločin najvećih razmjera", napisao je on.

Falk je nagalsio da "na temelju dokaznih elemenata koji su na raspolaganju ima razloga da se dođe do takvog zaključka", prenio je AFP.

On smatra da izraelsko "pribjegavanje sili" kako bi se zaustavilo palestinsko granatiranje teritorija Izraela nije opravdano sa zakonoskog stanovišta budući da su na raspolaganju diplomatske alternative".

Stručnjak UN-a navodi da je primirje na koje su pristale obje strane od juna do novembra 2008. godine predstavljalo "najsigurniji period" za Izrael.

"Prekid primirja izgleda da je prvenstveno bio rezultat izraelskih kršenja", napisao je Falk koji smatra da je između 2000. i 2008. Izrael bio odgovoran za prekid primirja u 79 posto slučajeva.

Krajem decembra izraelska vojska je pokrenula ofanzivu u Gazi koja je trajala tri sedmice i u kojoj je ubijeno 1.300 Palestinaca.

Falk je protjeran iz Izraela u decembru, nakon što je kratko vrijeme bio u zatvoru po dolasku u tu zemlju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: