Napad na Gazu
78

Stručnjaci UN-a upozorili na sve više dokaza o poticanju na genocid nad Palestincima

F. H.
"Za Gazu sa ljubavlju iz Aškelona", natpis na izraelskoj granati (Foto: EPA-EFE)
"Za Gazu sa ljubavlju iz Aškelona", natpis na izraelskoj granati (Foto: EPA-EFE)
Grupa stručnjaka Ujedinjenih nacija kaže da postoje "dokazi o sve većem poticanju na genocid" protiv palestinskog naroda, u, kako dodaje, "teškim kršenjima" koje je počinio Izrael.

"Duboko smo uznemireni neuspjehom vlada da poslušaju naš poziv i postignu trenutačni prekid vatre. Također smo duboko zabrinuti zbog podrške određenih vlada izraelskoj strategiji ratovanja protiv opkoljenog stanovništva Gaze i neuspjeha međunarodnog sistema da se mobilizuje kako bi spriječio genocid.", izjavila je grupa stručnjaka u kojoj je bilo nekoliko posebnih izvjestitelja UN-a.

Južnoafrička Republika podnijela je zahtjev Međunarodnom kaznenom sudu za istragu navodnih ratnih zločina koje je Izrael počinio u Gazi, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se očekuje da će južnoafrički zastupnici u četvrtak raspravljati o prijedlogu kojim se poziva na zatvaranje izraelske ambasade u Južnoj Africi i prekid svih diplomatskih veza s tom zemljom dok ne pristane na prekid vatre.

Ramaphosa je rekao da njegova zemlja vjeruje da Izrael čini ratne zločine i genocid u Gazi, gdje su hiljade Palestinaca ubijene, a bolnice i javna infrastruktura uništeni.

"Kao Južnoafrička Republika, mi smo u skladu s tim, zajedno s mnogim drugim zemljama diljem svijeta, cijelu ovu akciju izraelske vlade uputili Međunarodnom kaznenom sudu. Uputili smo jer smatramo da se tamo vrše ratni zločini. I naravno, ne odobravamo radnje koje je ranije poduzeo Hamas, ali isto tako osuđujemo radnje koje su trenutno u toku i vjerujemo da zahtijevaju istragu od ICC-a", rekao je Ramaphosa u srijedu tokom državnog posjeta Kataru.

Ramaphosina vladajuća stranka Afričkog nacionalnog kongresa saopćila je da će podržati prijedlog ljevičarske opozicionestranke Borci za ekonomsku slobodu da zemlja zatvori izraelsku ambasadu i prekine diplomatske veze s tom zemljom.