Svijet
0

Stručnjaci pripremaju protokol upravljanja Sredozemljem u Splitu

FENA
Split
Split
Četvrti i posljednji sastanak 50 vladinih stručnjaka iz 22 sredozemne zemlje potpisnice Barcelonske konvencije o zaštiti Sredozemlja od zagađenja počeo je danas u Splitu.

Ugledne znanstvenike pozdravili su predstavnici lokalnih vlasti koji su istaknuli da je Splitsko-dalmatinska županija pristupila Jadranskoj euro-regiji s glavnim ciljem očuvanja ovog dijela Sredozemlja.

Otvarajući skup, koji će trajati do 16. juna, koordinator Mediteranskog akcijskog plana koji provodi Barcelonsku konvenciju Paul Mifsud je istaknuo da će u Splitu biti usvojen konačni tekst dokumenta kako bi do konca 2007. protokol bio usvojen i ratificiran te tako postao dokument s kojim će svaka zemlja potpisnica Barcelonske konvencije morati uskladiti svoje zakonodavstvo.

Riječ je o prvom protokolu takve vrste u svijetu koji bi trebao biti potpisan na ministarskom sastanku krajem 2007. u Almeriji u Španjolskoj.

Paul Mifsud posebno je istakao da će za provedbu tog protokola biti zadužen splitski Centar za regionalne aktivnosti, čime će se on uvrstiti u, kako je kazao, najvažnije svjetske institucije za upravljanje obalnim područjima.

Na plenarnom zasjedanju stručnjaci iz 22 sredozemne zemlje naglasak u svojim izlaganjima stavili su na urbanizaciju, industrijalizaciju i turistički razvoj za koji su ustvrdili da predstavlja veliki pritisak na sredozemna područja.

Kako se radi o najatraktivnijim područjima bilo koje zemlje uz obaleSredozemnog mora, bezobzirna trgovina prostorom i nekretninama postala su ozbiljna prijetnja održivom razvoju cijelog tog područja, rečeno je.

Na skupu su u svojstvu promatrača i predstavnici EU te najvažnijih sredozemnih ekoloških nevladinih udruga i međunarodnih organizacija koje u središtu svoga rada imaju zaštitu mora i obalnih područja.