{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci ocijenili da je Breivik krivično odgovoran

F
11.6.2012. u 15:29
4
3
Stručnjaci ocijenili da je Breivik krivično odgovoran
4
Stručnjaci ocijenili da je Breivik krivično odgovoran
Anders Breivik
Ekstremni desničar Anders Behring Breivik je dovoljno zdravog razuma da se može smatrati krivično odgovornim za smrtonosne napade u Norveškoj prošle godine, izjavili su u ponedjeljak medicinski stručnjaci koje je odbrana pozvala da svjedoče.
Budući da o krivici nema sumnje, mentalno zdravlje je u središtu suđenja Breiviku koji je ubio 77 osoba 22. jula 2011. godine, kad je aktivirao bombu ispred sjedišta vlade u Oslu i nakon toga otvorio vatru na kamp laburističke omladine na otoku Utoeya.

Nakon što je s optuženikom razgovarao 26 sati u zatvoru, psiholog Eirik Johannesen je izjavio pred sudom kako je "potpuno uvjeren" da Breivik nije psihotičan, a njegova neuobičajena viđenja pripisao njegovom političkom ekstremizmnu, a ne bolesti.

"Što se tiče njegove ideologije, ne mislim da se ona može liječiti nekom terapijom ili lijekovima", naglasio je Johannesen, za kojeg je susret s Breivikom bio kao da je susreo Hanibala (kanibala) iz filma "Kad jaganjci utihnu".

Specijalisti se muče da bi se dogovorili o dijagnozi za Breivika, javio je AFP.

Sud je saslušao i svjedočenje profesora psihijatrije Einara Kringlena, koji je najprije podržao rezultate prve psihijatrijske procjene da se kod Breivika radi o "paranoidnoj šizofreniji",
a zatim se priklonio drugoj procjeni da on nije bolestan nego krivično odgovoran.

Breiviku je stalo da suci zaključe da je zdravog razuma kako njegova ideologija ne bi bila poništena dijagnozom o ludilu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: