Svijet
0

Stručnjaci NASA-e najavili sigurnije vremenske prognoze

NINA
Stručnjaci za klimu Američke agencije za istraživanje svemira (NASA) najavili su mogućnost da se sušna ili kišna razdoblja predvide više mjeseci unaprijed s velikom tačnošću.

Do sada su meteorolozi mogli napraviti tačne vremenske prognoze za najviše sedam dana, zato što je atmosfera vrlo nepredvidiva, javila je agencija Reuters, pozivajući se na britanski časopis New Scientist.

Međutim, centar NASA-e u Marylandu sada najavljuje znatno sigurnija predviđanja dolaska sušnih ili kišnih razdoblja na osnovi takozvanih karakterističnih tačaka (hotspots) lokaliziranih u središnjim dijelovima kontinenata. Najbolje među njima su u Sahelu, na južnom obodu Sahare, u sjevernoj Indiji i u Velikom bazenu u Sjevernoj Americi.

Stručnjaci NASA-e su utvrdili da promjena vlažnosti tla u tim tačkama može da najavi dolazak toplog i suhog vala ili kiše. Oni su povezali činjenicu da se oblaci koji donose kišu, stvaraju uglavnom od vodene pare koja se oslobađa iz tla, iz čega slijedi da što je manji postotak vlage u tlu, to je veća vjerojatnoća da će nastupiti suša i obrnuto.

Sličan princip funkcionira i u oceanima, što je odavno poznato. Na primjer, pojavu meteorološke anomalije nazvane El Nino, koja preusmjerava vjetrove i oborine, uglavnom najavljuju više mjeseci unaprijed temperaturne promjene mora u istočnom dijelu Pacifika.