Poruka Iranu
0

Strpljenje Amerike nije neograničeno

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame saopćila je da može da sačeka još nekoliko dana da se Iran izjasni o predloženom planu o preradi urana u inozemstvu, ali da njeno strpljenje nije neograničeno, javili su danas američki mediji.

Teheran je obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da mu je za razmatranje tog plana potrebno još vremena, kao i da će odgovor dati do sredine naredne sedmice. Iran je prvobitno o tom planu trebalo da se izjasni u petak.

"Potrebni su nam konkretni koraci. Smatramo da je pozitivno to što su oni (iranski zvaničnici) u principu pristali da poduzmu par značajnih koraka - otvaranje postrojenja Kom i iznalaženje procedure za preradu obogaćenog urana u drugoj zemlji", rekao je portparol State Departmentna Ian Kelly na konferenciji za novinare u Washingtonu.

"Istovremeno, naše strpljenje nije bezgranično. Mislim da možemo da sačekamo nekoliko dana. Ali, nećemo čekati zauvijek", naglasio je Kelly, prenio je Glas Amerike.

Prema Baradejevom planu, Teheran bi do kraja godine trebalo da pošalje 75 posto rezervi obogaćenog urana u inostranstvo, gdje bi bio pretvoren u gorivo za iranski reaktor koji proizvodi medicinske izotope.

State Department je saopćio da se SAD i dalje nada da će Iran pozitivno odgovoriti na predloženi plan IAEA kada, sljedeće sedmice, bude i formalno saopćio svoj odgovor.