{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strožija kontrola toksične hemikalije bisfenol A

F
7.3.2009. u 12:19
0
0
Strožija kontrola toksične hemikalije bisfenol A
0
Strožija kontrola toksične hemikalije bisfenol A
Kontroverzna toksična hemikalija bisfenol A (BPA) više neće moći da se koristi u polikarbonatnim flašicama i šoljicama za bebe i djecu mlađu od tri godine, složili su se zakonodavci okruga Safok u američkoj saveznoj državi Njujork, koji su ove sedmice jednoglasno izglasali njenu zabranu.
Odluku još treba da potvrde i vlasti tog okruga, a slični planovi se razmatraju i u američkim saveznim državama Vašington, Minesota i Konektikat, objavljeno je na Internet sajtu beveragedaily.com.

BPA se takođe koristi u sintetičkoj termostabilnoj plastici za unutrašnje oblaganje limenki za prehrambene proizvode i metalnih poklopaca.

Američka neprofitna organizacija Udruženje potrošača (CU) nedavno je pozvala američku Upravu za hranu i lijekove (FDA) da zabrani BPA u proizvodima za djecu i prehrambenoj ambalaži. FDA je saopštila da planira da razmotri i provede seriju ispitivanja, kako bi utvrdila da li postoji štetan uticaj BPA na djecu.

Udruženje potrošača zahtijeva da FDA hitno reaguje radi zaštite visokorizične populacije, kao što su djeca i bebe i da objavi sve informacije dobijene tokom testiranja BPA, kao i da unaprijedi nadziranje nivoa te hemikalije u krvi potrošača.

Stanovište FDA povodom BPA često su kritikovali naučnici i američki zakonodavci. Prošle godine je ta agencija potvrdila da je sadašnji sadržaj te hemikalije u potrošačkim proizvodima bezbjedan, ali je za podršku toj tvrdnji koristila izvještaje o istraživanjima koje je finansirala industrija. Naučnici smatraju da FDA u svojoj procjeni BPA treba da koristi i nezavisna istraživanja, u kojima se upozorava da postoji potencijalni rizik i od niske izloženosti ljudi, naročito djece, toj hemikaliji.

Kanada je prošle godine zabranila korišćenje BPA u proizvodnji bočica za bebe, što je FDA ocijenila kao previše opreznu mjeru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: