{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strožija kontrola toksične hemikalije bisfenol A

F
7.3.2009. u 12:19
0
0
Strožija kontrola toksične hemikalije bisfenol A
0
Strožija kontrola toksične hemikalije bisfenol A
Kontroverzna toksična hemikalija bisfenol A (BPA) više neće moći da se koristi u polikarbonatnim flašicama i šoljicama za bebe i djecu mlađu od tri godine, složili su se zakonodavci okruga Safok u američkoj saveznoj državi Njujork, koji su ove sedmice jednoglasno izglasali njenu zabranu.
Odluku još treba da potvrde i vlasti tog okruga, a slični planovi se razmatraju i u američkim saveznim državama Vašington, Minesota i Konektikat, objavljeno je na Internet sajtu beveragedaily.com.

BPA se takođe koristi u sintetičkoj termostabilnoj plastici za unutrašnje oblaganje limenki za prehrambene proizvode i metalnih poklopaca.

Američka neprofitna organizacija Udruženje potrošača (CU) nedavno je pozvala američku Upravu za hranu i lijekove (FDA) da zabrani BPA u proizvodima za djecu i prehrambenoj ambalaži. FDA je saopštila da planira da razmotri i provede seriju ispitivanja, kako bi utvrdila da li postoji štetan uticaj BPA na djecu.

Udruženje potrošača zahtijeva da FDA hitno reaguje radi zaštite visokorizične populacije, kao što su djeca i bebe i da objavi sve informacije dobijene tokom testiranja BPA, kao i da unaprijedi nadziranje nivoa te hemikalije u krvi potrošača.

Stanovište FDA povodom BPA često su kritikovali naučnici i američki zakonodavci. Prošle godine je ta agencija potvrdila da je sadašnji sadržaj te hemikalije u potrošačkim proizvodima bezbjedan, ali je za podršku toj tvrdnji koristila izvještaje o istraživanjima koje je finansirala industrija. Naučnici smatraju da FDA u svojoj procjeni BPA treba da koristi i nezavisna istraživanja, u kojima se upozorava da postoji potencijalni rizik i od niske izloženosti ljudi, naročito djece, toj hemikaliji.

Kanada je prošle godine zabranila korišćenje BPA u proizvodnji bočica za bebe, što je FDA ocijenila kao previše opreznu mjeru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: