Svijet
0

Strogi ukor zapovjedniku zloglasnog zatvora Abu Ghraib

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki vojni sud u srijedu je preporučio strogi ukor za časnika Stevena Jordana koji je 2003. vodio istražni centar u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib, kraj Bagdada, zbog nepoštivanja zapovijedi da ne govori o istrazi zlostavljanja iračkih zatvorenika. Jordan je proglašen krivim samo po jednoj tački optužnice.

Potpukovnik Steven Jordan (51) jedini je časnik među 12 optuženih kojima je suđeno zbog skandala u zatvoru Abu Ghraib koji je izbio nakon objave vojničkih fotografija s mučenjem i ponižavanjem zatočenika tokom 2003. i 2004.

Jordana je u utorak porota oslobodila optužbi za okrutnost i zlostavljanje zatočenika koji su skidani goli i zastrašivani s psima, za zanemarivanje dužnosti da primjereno obuči i nadzire vojnike koji su vršili ispitivanja, te zbog zapovijedi da se kod ispitivanja koriste psi koju nisu odobrili njegovi nadređeni.

Jordan je proglašen krivim samo po jednoj tački optužnice: za nepoštivanje generalske zapovijedi da ne govori drugima o istrazi zlostavljanja zatočenika.

Njegov branitelj je izjavio da će Jordan ostati na službi u vojsci do februara 2008. kada se otići u mirovinu nakon 28 godina vojne karijere.

Tokom četiri dana suđenja svjedoci su iznosili proturječne navode o zapovjednoj odgovornosti Jordana. Optužba je isticala kako mu se sudi zbog onoga što je popustio učiniti jer "nije obučavao, ni nadzirao" vojnike, dok je obrana tvrdila da je Jordan bio izvan zapovjednog lanca, jer su ispitivanja vodili vojni obavještajci, a osiguravali pripadnici vojne policije.

Ukupno je 11 vojnika osuđeno zbog zlostavljanja zatočenika u Abu Ghraibu, prenosi Hina, a najdužu, 10-godišnju kaznu, dobio je narednik Charles Garner.